Делян Добрев: Твърденията на БСП за източване на енергетиката са опит да се отклони общественото внимание от сметките за ток

---
15.09.2013 / 19:16

Твърденията на БСП за източване на енергийния сектор са опит да се отклони общественото внимание и да не се засегнат важни теми като например сметките за ток на гражданите. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев на пресконференция в Централата на партията. По думите на Добрев усилията на управляващите да покажат някаква борба тип „Робин Худ” във вреда на богатите и в полза на бедните, са опит да се отклони общественото внимание. „Важните въпроси са защо след като цената на тока е намалена с близо 5%, потребителите се оплакват от по-високи сметки за електроенергия? Когато БСП беше опозиция твърдяха, че сметките на хората са отговорност на правителството, а сега казват, че отговорността е на ЕРП-та”, припомни Делян Добрев. Според него вчерашните обвинения на БСП към ГЕРБ са от типа „крадецът вика дръжте крадеца”. „Въпросните 230 млн. лева, за които говори Драгомир Стойнев, всъщност са 236 млн. лева, и не са за 2012-а, а за 2013 година. Тези пари не касаят „студения резерв”, а касаят т.нар „разполагаемост” по дългосрочните договори за двете централи „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, които ние не сме подписвали. Тази разполагаемост се плаща от момента, в който са заработили тези централи и ние не носим отговорност по тази тема отговорност”, обясни Добрев.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Бойко Борисов посочи, че от началото на август България изнася електроенергия на цена с 20 лева по-евтина от средната цена за износ на електроенергията през последните четири години. „Цената на електроенергията на граница се определя от цената от производителя на енергията плюс цената за пренос, която е определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената за пренос на електроенергията беше намалена от 34 лева на 12 лева. Цената, която обаче получава АЕЦ „Козлодуй” за продажба на електроенергия, не беше увеличена с 22 лева. Кой взема тези 22 лева, защото това не е държавата? Къде отиват тези 22 лева?!”, попита Делян Добрев. По думите му след като тези 22 лева се умножат по мегаватите, които държавата ни изнася, се получават повече от 10 млн. лева загуби на месец за държавата. „Тезата, че те са възстановили износа на електроенергия, е изключително куха, защото в почти 4-те години управление на ГЕРБ износът на електроенергия на България беше с близо 60% по-голям, отколкото износът при управлението на Тройната коалиция. Износът на годишна база през 2011 - 2012 година не може да бъде достигнат, каквото и да се опитват да направят сегашните управляващи”, категоричен бе Добрев.

 

„Управляващите вече нямат позиция по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. Правят внушения, че проектът не е спрян. С пушилката, която сега вдигат от БСП, се опитват да скрият тази липса на позиция. Ние не знаем каква е тяхната сегашна позиция, защото преди изборите убеждаваха хората, че ще се строи АЕЦ „Белене” едва ли не веднага след като БСП дойде на власт”, припомни Делян Добрев. Той категорично заяви, че няма промяна по отношение на позицията на ГЕРБ за изграждането на атомната централа. „ГЕРБ е правителството, което спря изграждането на АЕЦ „Белене”. Като министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ПП ГЕРБ никога не съм давал разрешения за плащания по проекта АЕЦ „Белене”, категоричен бе Добрев. По думите му има опит на управляващите за саботаж на арбитражното дело за АЕЦ „Белене”, а провалът на това дело ще бъде добре дошло за управляващите, които нямат позиция по въпроса. Делян Добрев призова още представителите на Реформаторския блок да заявят позицията си относно проекта „АЕЦ Белене”, тъй като все още не е чута и тяхната позиция.

 

„Енергийната система в България тепърва продължава да се декапитализира и в един момент данъкоплатците ще платят уж намалението на цената на тока“. Това заяви на пресконференцията енергийният експерт от ГЕРБ Валентин Николов. Той посочи, че нито едно от исканията на протестиращите през февруари в сектора ”енергетика” не е изпълнено. „Хората искаха в енергийния микс 80% от енергията да е от АЕЦ „Козлодуй” и тази енергия да бъде за регулирания пазар. В момента обаче такава квота за АЕЦ „Белене” няма. Хората искаха предоговаряне на договорите за т.нар дългосрочните централи – „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, но до момента нямам информация, че се водят подобни преговори. По една от сериозните заявени промени, като отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК), също не е направено нищо до момента”, подчерта Николов. Според него новият модел на ценообразуване, който се рекламира от управляващите сега, трябваше да отпуши износа, но това не се случва. „В момента въпреки намалението на цената за пренос на електроенергията с 22 лева, цената, на която продаваме електроенергия извън страната, е достатъчно ниска, и ние не можем да разберем защо е така. Ние купуваме скъпата енергия, а евтината я изнасяме“, посочи Валентин Николов.

 

Според Делян Добрев не е нормално това, че е намалена таксата за пренос за износителите на ток, но не е намалена за българското потребление. „Българският бизнес плаща с 20 лева по-скъп ток, отколкото предприятията в Сърбия и Румъния, което купува българската електроенергия. Защо българските компании да плащат добавки в цената на тока, а тези в съседните държави например да купуват евтин ток?”, попита Добрев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев