Жителите на Жеравна ще носят народни носии в почивните и празничните дни

---
18.09.2013 / 13:03

Всички жители на село Жеравна ще носят народни носии през почивните дни, на официалните празници и на големите религиозни празници. За първи път това ще се случи на 22 септември – Деня на Независимостта на България. Това решение беше взето единодушно на събрание в читалището на селото, на което присъстваха кметът Иван Димитров, художникът Христо Тодоров, бившия кмет Лъчезар Германов, представителите на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, изявени общественици. Присъства и координаторът на структурите на ГЕРБ в Сливен Марин Кавръков, който бе поканен като приятел на Жеравна и един от организаторите на събора на фолклорната носия.

 

„Събранието се проведе по инициатива на Христо Димитров – ръководител на ансамбъл „Българе”, каза Марин Кавръков. Той изрази задоволство от решението жителите на Жеравна да обличат носиите си по време на почивните и празнични дни.

„Приветствам решението като една много добра и патриотична идея. Внушението ще бъде за автентичен български дух, бит и култура не е само на „мъртвите” сгради, а и за живеещите в Жеравна, от децата до възрастните. Те ще бъдат в съзвучие и синхрон с красотата на този български край”, каза Кавръков.

 

На събранието беше взето решение за оформянето на пешеходна зона и през почивните дни автомобилите да не спират, а гостите на Жеравна спокойно да разглеждат селото. Направени бяха предложения да се възстанови коневръза пред Рандевата къща, чието пространство в момента се използва за паркинг, да се ремонтира читалището, да се възстановят Йовковите тържества. Марин Кавръков предложи да се формулира концепция за провеждането на Йовковите дни и да се разработи проект за участие по Програмата за развитие на селските райони за ремонт на читалището. Той увери, че жителите на селото могат да разчитат на неговата лична подкрепа и на подкрепата на Областната организация на ПП ГЕРБ при реализирането на всички инициативи на местната общност, които възраждат българщината и са в полза за успешното развитие на района.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев