Откриха тържествено първата академична година на медицинския филиал

---
23.09.2013 / 13:10

С тържествена церемония пред Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен се състоя официалното откриване на първата академична година на новооткрития Филиал-Сливен към Медицински университет - Варна. Учебната 2013-2014 ще бъде първата за студентите по специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка” във филиала. На тържеството присъства цялото Академично ръководство на университета, начело с ректора проф. д-р Красимир Иванов.

Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи сливенският Митрополит Иоаникий.

В приветствие към студентите и официалните гости проф. Иванов изказа своята благодарност към народните представители, към общинското ръководство и цялата сливенска общественост. „Без вашата усилена работа филиалът днес нямаше да е реалност. Специални благодарности към предишната и сегашна общинска управа за приемствеността, към депутатите за инициативността и решителността, на ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, която предостави своята база, както и на болница „Хаджи Димитър”, където се осигуряват условия за практическата част на обучението. Успяхте да завършите започнатото и доказахте необходимостта от тези две специалности”, каза проф. Иванов.

 

Той припомни, че през 2007 г. изискванията на ЕС наложиха закриването на медицинския колеж в Сливен и специалността „Медицинска сестра” трябваше да се преподава само в университетите. „Шест години по-късно заедно поставяме ново начало и връщаме академичния дух на Сливен, защото повече от категорично вие доказахте че имате нужда от това. Плашещо е, че всеки ден акушерки и медицински сестри заминават извън България. Ние ще оправдаем вашето доверие, ще дадем най-доброто от себе си, за да подготвим най-добрите кадри в областта на здравните грижи. Нашата амбиция е да превърнем Сливен в модерен университетски център, да направим от филиала еталон в обучението на медицински сестри и акушерки”, допълни ректорът на медицинския университет във Варна.

 

Народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева бе определена като основен инициатор и двигател на реализирането на идеята. В своето слово тя благодари на всички институции за подкрепата и поздрави момичетата, които ще се обучават в новооткрития филиал. „Пожелавам успех, живот и здраве, и нека всички отговорни лица в града винаги да подкрепят новото, което е добро за Сливен, за да се развива в положителна посока”, каза тя. Танева изрази увереност, че догодина по същото време сградата на учебното заведение вече ще бъде ремонтирана и ще бъде готова да приема студентите. Тя връчи на директора на филиала доц. д-р Нели Спасова икона на „Света богородица”.

По време на церемонията бяха подчертани високите резултати, които момичетата са постигнали по време на кандидат-студентската кампания. От над 550 кандидати на изпита по биология, пълните шестици са били 17. С най-висок бал в специалността „Медицинска сестра” е Донка Ангелова, а по специалността „Акушерка” – Тереза Кочева.

Всички студентки положиха тържествена клетва, и получиха студенските си книжки от доц. д-р Нели Спасова. Те бяха посрещнати с хляб и сол от заместник-директора на филиала Пепа Чиликова.

 

На церемонията присъстваха народни представители от сливенски регион, представители на общинската и областна администрации, директори на институции, на здравни заведения, директори на учебни заведения, родители и други гости.

Филиалът на Медицински университет - Варна в град Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. и осъществява 4-годишно обучение за бакалавър по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра" и „Акушерка". Филиалът ползва изцяло ресурсите на Университета, като цялата лекционната част на обучението е електронно базирана. Студентите слушат лекциите на своите преподаватели по едно и също време със своите състуденти от Университета във Варна благодарение на онлайн видео-конферентна връзка. Обучението се провежда в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен.

Още снимки от новината

---
---
проф.д-р Красимир Иванов
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев