Десислава Танева към министъра на земеделието: Защо няма помощ „де минимис” за производителите на картофи в Сливенско?

Десислава Танева
24.09.2013 / 12:05

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева отправи питане до министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Тя задава въпрос по какви критерии са определени областите Благоевград, Перник, Смолян и София област като обхват за приложение на предоставената държавна помощ „де минимис” на картофопроизводители и дали министърът ще предприеме действия за допълнение на решение за прилагане на помощта на производители на картофи през 2013 год. и за останалите области в страната.

 

Танева припомня, че през 2012 година такава помощ за картофопроизводителите е била предоставена, с бюджет 5 млн лева. Тази година на извънредно заседание на Комисията по земеделие и гори картофопроизводителите в България са поставили въпроса за получаване на държавна помощ „де минимис”.

 

„Във взетото решение от 22 август на Управителния съвет на ДФЗ буди недоумение факта, че за 2013 год. от приложното поле на държавна помощ „де минимис” са включени производителите на картофи само за четири области – Благоевград, Перник, Смолян и София - област. На какво основание е взето това решение, какви са икономическите или други мотиви, при условие, че се отглеждат картофи и то основно в някои други селища в страната, извън посочените области? В други области, където се отглеждат картофи, дори условията са по-неблагоприятни и съответно разходите повече и приходите по-ниски, т.е. има икономически мотиви за включване в обхвата на подпомагане”, пише в писмото си до министъра Десислава Танева.

 

В отговора Димитър Греков се казва, че е имало предложение за предоставяне на помощи на всички производители на картофи в размер на 450 000 лв. На 17 май 2013 г. обаче е взето принципно решение за подпомагане на производителите на кортофи за нанесени щети от сушата през 2012 г., в случай, че има икономии на средства от други схеми за държавни помощи. Установено е, че производителите на картофи от областите Благоевград, София-област, Смолян и Перник, са претърпели щети от сушата и не са получили компенсации за 100 процента напълно пропаднали площи. Заради това, и предвид ограничения ресурс за помощи от типа „де минимис”, на заседанието на УС на фонд Земеделие е взето решение помощта да бъде насочена приоритетно към производителите на картофи от тези области.

Министърът допълва, че е разработена схема за държавна помощ за компенсиране на разходите на картофопроизводителите по закупуване на средства за растителна защита срещу вредителите по картофите. Схемата била одобрена от ЕК. В област Сливен са регистрирани 308 производители на картофи с площ над 1 000 дка.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев