ГЕРБ е единствената парламентарна сила, която ще се противопостави на възстановяването на параграф 12 от Закона за досиетата

---
03.10.2013 / 10:57

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е изпратил писмо до председателя на СДС Божидар Лукарски, председателя на ДСБ Радан Кънев и председателя на Съюза на репресираните в България, във връзка с възстановяването на параграф 12 от Закона за досиетата.

Възстановяването на параграф 12 от Закона за досиетата е в разрез с демократичните ценности, които изповядваме. Това пише в писмото на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В програмата за работа на 42-то Народно събрание за периода от 2 до 4 октомври 2013 г. е включен за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за досиетата. Проектът е внесен от група народни представители от БСП и Атака и чрез него се възстановява отмененият параграф 12, действал в периода от 2006 г. до края на 2012 г. Тази законова разпоредба предвиждаше императивна забрана Комисията по досиетата да обявява принадлежност към тоталитарните служби за сигурност за онези лица, изпълняващи публични длъжности или публични дейности, които са заемали постове в цивилното и военното разузнаване от началник на сектор или началник на секция нагоре след 1991 г., пише в писмото.

Подпис под този проект са поставили депутати от БСП и "Атака", а вчера – 2 октомври 2013 г. – проектът бе подкрепен единодушно и от депутатите от ДПС на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Единствената парламентарна сила, която се противопостави и ще се противопоставя до край на тази зловредна инициатива, е ПП ГЕРБ. Това е така, защото осветяването истината за дейността на Държавна сигурност в България е задължително условие за нормализиране и спокойното функциониране на демократичния правов ред в началото на 21-ви век, пише Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев