Десислава Танева: ДПС агресивно овладява държавната администрация в Министерството на земеделието и храните

Десислава Танева
01.10.2013 / 17:49

ДПС овладява агресивно и безапелационно държавната администрация в системата на Министерството на земеделието и храните, обяви на пресконференция в столицата народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. От общо 28 областни дирекции „Земеделие и гори” има уволнени 20 директори, като за нито един от новоназначените няма обявен конкурс. „Критериите, по които са уволнени досегашните директори, са изключително неясни. Няма никаква мотивация и могат да бъдат обяснени само с едно – политическа лоялност към ДПС”, каза Танева, която се е срещнала днес с част от уволнените служители.

Според нея на тези постове се връщат крайно компрометирани лица от Тройната коалиция до 2009 година, заради които в момента текат наказателни процедури срещу България по повод заменките.

Десислава Танева даде за пример знакови назначения като това в Плевен на Айгюл Хасанова - педагог, лице, което е било освободено след множество скандали в службата. Във Велико Търново е възстановена служителката, която по време на мандата на ГЕРБ е била експерт в община Кърджали. В Ловеч кадърът е на БСП, без нито ден трудов стаж в администрацията.

Танева подчерта, че във време, което е особено важно за сектор земеделие, се извършват такива смени. Тя припомни, че новоназначеният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури е библиотекар по професия, а предстои голяма отговорност за усвояване на рибарската програма с бюджет от 100 милиона евро.

„В горския сектор процесите са същите. В момента има подписка за поредната смяна. Уволнени са двама директори на две от държавните горски предприятия, близо 30 директори на Държавни горски стопанства и 6 директора на агенцията по горите и има тотални смени в самата агенция”, каза Танева.

Тя допълни, че в горско „Кости” е уволнен Венелин Радков – с над 10 години стаж като директор, сертифицирал територията и горите на стопанството. В Малко Търново –Стоян Караджов е починал дни след уволнението му. В Ловно стопанство „Каракуз”- Дулово е направена смяна на директор, който е направил предприятието в печелившо. На негово място е назначен Сезгин Галиб, за когото има данни за злоупотреби още от 2008 г. за неправомерно ползвани помощи, нарушения и конфликт на интереси. Другият пример е с Доспат, където директорът е бил политически необвързан, направил първата сертификация на държавни гори у нас. Назначен е Младен Маслев, нееднократно уволняван поради служебни нарушения.

„На повечето места текат интензивни преговори кои да са следващите назначени директори по горско стопанство. Почти ежедневно получаваме подписки от служители. ДПС управлява с твърда ръка системата на земеделието в България”, каза в заключение Десислава Танева.

Тя посочи, че трябва да се впрегнат всички усилия, България да не загуби средства от европейските фондове. „От екраните всеки министър ни залива с изречението: „Ние ще загубим толкова”. Като говориш така, как ще мотивираш екипите, експертите да работят и да не се загубят пари”, попита Десислава Танева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев