Цветан Цветанов: ГЕРБ ще се противопостави на параграф 12, той ни връща в друга орбита, различна от европейските ценности

Цветан Цветанов
04.10.2013 / 15:38

Г-н Цветанов, как приемате внесения от група депутати от БСП законопроект за изменение на закона за досиетата, с който на практика се връща параграф 12, известен като чадъра върху ръководните кадри в Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация”? Законопроект, който знаково е подкрепен и от един депутат от партия „Атака”.

– Вие знаете, че през 2006 г. тогавашната тройна коалиция на БСП, ДПС и НДСВ прие в новия закон за досиетата разпоредбата, придобила публичност като параграф 12, с който беше ограничена възможността да бъдат разкрити досиетата на всички представители на ръководни постове в разузнавателните служби през 90-те години до днес.

ГЕРБ прояви политическа воля и в края на 2012 г., когато подготвяхме пакета от законопроекти за дейността на съвременните специални служби, включително и разузнавателните, гласувахме за отпадането на ограничителния текст на параграф 12 от закона за досиетата. С това дадохме възможност всички досиета да бъдат разкрити и да няма привилегировани лица по параграф 12.

 

Мотивите на вносителите са, че с връщането на параграф 12 всъщност се защитава националната сигурност на България. Какво е вашата позиция?

– Правеха се и продължават да се правят много спекулации с твърдението, че с отпадането на параграф 12 ще се навредят международни отношения на България с други страни, че ще се застраши живота бивши и настоящи служители на разузнавателните служби. Мога да кажа, че в закона за досиетата съществува изключително точна разпоредба (чл. 32), която дава правната възможност, когато комисията е получила достатъчно добре аргументирано становище за защита на дадено лице от страна на разузнавателните служби, то да не бъде оповестено. В такива случаи комисията е тази, която преценява обективно фактите и при наличието на такава заплаха не оповестява съответния служител, а документите за него оставят затворени в специален фонд.

Не знам дали към настоящия момент службите са се възползвали от тази правна възможност, но тя съществува реално в закона и законодателят не случайно е възложил това правомощие именно на комисията по досиетата, която трябва да преценява дали съществува опасност за националната сигурност или не, дали се застрашава живота на определено лице или не. Знаете, че комисията се състои от 9 членове, които са излъчени от различни политически сили, като нито една няма мнозинство в нея. Отделно от това с работата си до момента комисията показа, че действително е независим и отговорен държавен орган.

Така че тази спекулация, която се тиражира отново в публичното пространство, че без параграф 12 се заплашвала националната сигурност, не е вярна. Тя е залегнала и в мотивите на вносителите от БСП и „Атака” за изменението на закона и по същество не отговоря на истината. За голямо съжаление тройната коалиция на БСП, ДПС и „Атака” ни връща отново към всички тези стари прийоми. Досиетата са една страница, която отдавна трябваше да бъде затворена, но преди да бъде направено това, тази страница трябва да бъде прочетена. Очевидно е, че посочените политически партии не искат обществото да научи какво пише на тази страница.

Големите демократични държави, страни като Германия, направиха това още в началото на прехода. Там хора като пастор Йоаким Гаук, който преди да бъде избран за президент, оглавяваше тяхната комисия за архивите на ЩАЗИ, получи голяма обществена подкрепа за своята дейност. В България всичко е обратното.

 

Бихте ли се съгласили с тезата, че връщането на параграф 12 от БСП всъщност представлява продължение на политиката Пеевски в сектора сигурност, само че насочена не към контраразузнаването, а към разузнавателните служби на България, именно защото всичко отново се прави непрозрачно и очевидно с цели, които в никакъв случай не са в интерес на обществото?

– С желанието си за връщане на параграф 12 новата тройна коалиция отново демонстрира високомерие, не се съобразява с историческите факти и интересите на обществото за прозрачност на управлението и желанието на широката демократична общественост на България да научи истината. За огромно съжаление 24 години след промените на дневен ред отново са опити да бъдат скрити лица, които са имали привилегията да работят за тоталитарните служби на режима на БКП.

Изцяло съм съгласен с посочената теза, че това на практика е продължение на политиката Пеевски. Затова смятам, че ако тази законодателна инициатива на тройната коалиция бъде приета, с нея реално ще се променят приоритетите на националната сигурност на България. Това означава, че страната отново ще бъде върната в друга орбита, а няма да вървим към евроатлантическите ценности, които България е декларирала.

 

В края на предсрочно прекратения мандат на управление на ГЕРБ вие внесохте един пакет от законопроекти, с които трябваше най-накрая да се приемат устройствените закони за дейността на специалните служби, включително и за Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военно разузнаване” (СВИ), които имат привилегията да работят без закони вече 24 години, но времето не стигна те да бъдат гласувани на второ четене. Не беше ли логично да очакваме в 42-то Народно събрание да се потърси консенсус за приемането именно тези устройствени закони, а не изведнъж прибързано и без публично обсъждане БСП да вади от ръкава картата на параграф 12, за да се прикрие информацията за кадрите на комунистическите тоталитарни служби, които днес работят в НРС и СВИ?

– Разбира се, че трябваше приоритет на 42-то Народно събрание да бъде приемането на устройствените закона на специалните служби. Вие точно отбелязахте, че те бяха приети на първо четене в края на 41-то Народно събрание. Тук бих желал да допълня, че за първи път по време на прехода ние предложихме такива закони в сектора за национална сигурност, които след публично обсъждане се стигна до консенсус между различни държавни институции и партиите, които участваха в предишния парламент. Имаше и Консултативен съвет при президента Росен Плевнелиев, където се стигна до този политически консенсус, след което се разработиха тези законопроекти, които след широко обсъждане минаха на първо четене. За голямо съжаление предсрочното прекратяване на мандата на ГЕРБ ограничи възможността те да бъдат окончателно приети, както бяхме поели ангажимент.

Сега виждаме, че приоритетите на новата тройна коалиция в сектора за национална сигурност е поправката „Пеевски” и това, което се случи със законодателството, свързано с Държавна агенция „Национална сигурност” и закриването на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в МВР. И сега, с опита за връщане на параграф 12 в закона за досиетата, отново сме свидетели на действия на управляващите, които по никакъв начин не кореспондират с политиката на търсене на политически консенсус и обществен интерес.

Неслучайно законодателната инициатива на БСП и „Атака” за параграф 12 се вкарва по начин, по който ние разбираме от законодателната програма, но никой не знае защо и как без дебат това нещо се прави.

 

Ще ви върна към твърдението на вносителите, че параграф 12 е необходим за защита на националните интереси. Но каква национална сигурност се защитава, след като голяма част от кадрите на ДС и Главно управление на Генералния щаб на БНА са „проходили” професионално в школите на КГБ и ГРУ и всъщност разузнавателните служби на страна като Русия знаят всичко за тях – произход, семейно и партийно положение, професионална подготовка, пропуски и слабости. Не е ли заплаха за националната сигурност присъствието на подобни хора в съвременните разузнавателни служби на България, тъй като по отношение на лоялност и зависимост към бившите си работодатели, верни на СССР, тези хора са потенциален риск и никоя сериозна западна разузнавателна агенция не би доверила на подобни служители важна оперативна или аналитична информация. Не е ли предпоставка присъствието на такива офицери в НРС и служба „Военна информация” за изолация на България от своите съюзници в НАТО и ЕС?

– Би могло да се направи подобно предположение. До промените основният противник на СССР и принадлежащите към Варшавския договор държави, включително и България, бяха НАТО и развитите демокрации в Западна Европа. След като България е приела вече евроатлантическите ценности разбира се, че ние трябва максимално бързо да адаптираме законодателството си към бързо затваряне на тази страница от миналото, което включва и съответната кадрова политика в специалните служби.

Това, което мога категорично да заявя, че ГРЕБ ще се противопостави на връщането на отменения от нас и Синята коалиция параграф 12 в закона за досиета. Ние информирахме за позицията си партиите от Реформаторския блок, за да може да провокираме дебат, с който да се опитаме да убедим БСП, че това което прави не е полезно за България и не е приемливо за обществото и съюзниците ни в НАТО и ЕС.

 

Заради нежеланието на НРС и СВИ да изпълнят закона за досиетата след отпадането на параграф 12 тази година през месец април при президента Росен Плевнелиев се състоя безпрецедентна среда между директорите на НРС и СВИ ген. Драгомир Димитров и Веселин Иванов, на която присъстваше и председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Тогава шефовете на разузнавателните служби дадоха уверение, че ще изпълнят закона, а президентът беше категоричен за необходимостта от бързо предаване на останалите архивни документи и картотека на СВИ под контрола на комисията по досиетата. Очевидно е, че ръководителите на НРС и СВИ продължават да не изпълняват закона и очакват да бъде приет отново параграф 12. Каква реакция очаквате от страна на държавния глава?

– Аз съм убеден, че ако законодателната инициатива на БСП за връщането на параграф 12 в закона за досиетата мине, президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето. Важно е да отбележа, че в дебатите, които предстоят по този проблем в пленарната зала, всички тези подробности, за които говорим с вас, ще бъдат подложени на дискусия от страна на ГЕРБ. Разбира се, онези, които не изпълняват закона, следва да бъдат санкционирани.

 

В крайна сметка с връщането на този чадър върху ръководните кадри в двете разузнавателни служби на България не е ли истинската цел да се крият сътрудници на комунистическите тоталитарни служби на важни държавни и обществени постове, чиято принадлежност към и до е останала скрита от обществото?

– Знаете, че дълги години след промените БСП се опитваше и то доста успешно да държи монопола върху информацията за агентурната принадлежност на хората, сътрудничили на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

Дори когато през 2006 г. се приемаше новия, сега действащ закон за разкриването на сътрудниците на бившите служби и достъпа до документите на ДС и РУ-ГЩ, пак с параграф 12 БСП направи така, че една група получи привилегията да остане скрита за обществото.

Това е причината ние вече 24 години да се връщаме към един въпрос, който отдавна трябваше да бъде изяснен и обществото да получи истината за миналото преди 10 ноември 1989 г., както и за хората, които са заемали или заемат ръководни постове в годините на преход към демокрация.

Ние в ГЕРБ имаме ясна позиция. През декември 2012 г. много сериозно сме преценили, че с отмяната на параграф 12 няма да бъде застрашена националната сигурност или живота на служители в службите и че в закона съществува механизъм, който гарантира, че комисията може обективно да се произнесе при представянето на подобни аргументи от страна на разузнавателните служби. Това е и основанието да гласуваме отпадането на ограничението на параграф 12 преди 10 месеца. Нашата позиция днес остава непроменена и ние категорично ще се противопоставим в парламента върху опита разпоредбата на параграф 12 отново да бъде върната.

Ние разчитаме много и на обществената позиция по този въпрос. Надявам се, че и чрез вас, един активен журналист, които през всичките тези години се е борил за истината и е защитавал необходимостта да се научат фактите за комунистическото минало, да успеем да предизвикаме обществен дебат, който ясно да покаже какви са целите на БСП и партиите, които я подкрепят. И да се опитаме да спрем тази законодателна инициатива, с която управляващите ни връщат крачки назад и ни отклоняват от процеса на отваряне на досиетата на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

 

интервю пред desebg.com

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев