Първото представяне на новата Обща селскостопанска политика беше направено в Сливен

---
12.10.2013 / 22:06

Европейското финансиране през новия програмен период в сферите на земеделието, регионалното развитие и околна среда беше акцент на кръглата маса, организирана от ГЕРБ в Сливен, със съдействието на фондация “Ханс Зайдел”. На форума присъстваха председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателят Цветан Цветанов, Богдан Мирчев - представител на фондация “Ханс Зайдел” и др.

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел представи основните принципи на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. Тя заяви, че принципите са свързани с необходимостта от реформи и програмата се ръководи от три предизвикателства - икономически, околна среда и териториални.

“Идеята е и в следващия програмен период да продължи запазването на доходите на земеделските стопани, да има конкурентноспособност и да се запази биологичното разнообразие. Голямата новост е “зелена ОСП” със задължително обвързване на директните плащания с мерки за екологизиране. Това включва разнообразяване на културите, поддържане на постоянни пасища и определяне на 7 процента от площта като приоритетни екологични площи”, каза Мария Габриел. Тя благодари на Десислава Танева за организирането на кръглата маса, на която за първи път се прави представяне на Общата селскостопанска политика за новия програмен период.

 

Оперативна програма “Конкурентноспособност” беше представена от бившия министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Той припомни, че през февруари кабинетът на ГЕРБ е договорил по програмата 80% и към този момент няма промяна.

“Докато управлявахме, нашата програма “Конкурентноспособност” беше в напреднала фаза и от Европа дадоха знак, че програмата ни ще бъде одобрена пред октомври тази година. Сега сме октомври, а управляващите дори не са я подали. Важно е да бъде одобрена сега, защото още сега могат да се подават схеми за безвъзмездна помощ и фирмите да кандидатстват. Но управляващите отказаха почти всички наши идеи и фирмите ще могат да кандидатстват най-рано в края на следващата година. Ще загубим пари и загубата ще е в размер над 100 милиона евро”, каза Добрев.

 

Зам.-министърът по околната среда и водите в правителството на ГЕРБ Ивелина Василева разясни основните моменти в ОП “Околна среда”. Тя алармира, че правителството в момента не върши нищо по отношение на изпълнение на предварителни условности, свързани с разработване на нормативната база и което ще бъде проверявано от Европейската комисия при подписването на договорите за партньорство. Страната, неизпълнила изискванията, ще бъде лишена от финансиране. “Внимание трябва да се отдели на реформата в сектор “води”, в здравеопазването, но правителството няма воля да предприема тежки и непопулярни реформи и това може да се окаже пагубно за държавата”, каза Василева.

 

От своя страна бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че партия ГЕРБ е водила политика за намаляване на диспропорциите, при които едни региони се развиват за сметка на други. “Избрахме урбанистичния модел “Умерен полицентризъм” - равномерно развитие на територията на страната, равномерно насочване инвестиции в районите. Политиката на сегашното правителство ни води към модел “Краен моноцентризъм” с приоритет няколко от големите градове. Това ще доведе до отслабване на връзките между отделните центрове и тази политика в дългосрочен план ще доведе до обезлюдяване на територии”, каза Нанков.

 

Домакин на кръглата маса беше народният представител от ГЕРБ Сливен Десислава Танева. Акцент в нейното експозе беше Програмата за развитие на селските райони. Танева изрази недоволство от факта, че правителството няма пироритетни цели за програмата, а само работен, идеен проект. “Няма индикации за приоритети, които трябва да постигне новата ПРСР”, подчерта Танева. По думите й това, което е отчетено за 100-те дни на правителството в сектор земеделие, не отговаря на истината и това, което е направено, е направено от правителството на ГЕРБ и довършено от служебния кабинет. “Нито една мярка, която е описана, не е сършена от тях”, добави Танева.

По време на кръглата маса се проведе дискусия, на която бяха поставени актуални и наболели въпроси от участниците. Десислава Танева пое ангажимент със своите колеги да разгледа и обсъди всички предложения, направени по време на срещата и ако е необходимо, да се възползва и от правото си на законодателна инициатива.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев