Ценни книги от ГЕРБ-Сливен за 170-годишен храм в кв. „Козарево” – Твърдица

---
04.11.2013 / 09:19

170-годишният храм в кв. „Козарево” – гр. Твърдица е изцяло възстановен и ремонтиран със със средства, събирани от обществеността в дарителска сметка. Основен дарител е вложил в ремонта, изграждането на камбанарията, новия иконостас и реставрацията на иконите над 200 000 лв. лични средства. Общината е помогнала с материали, труд и оформяне на инфраструктурата около църквата. Това стана ясно по време на празника на кв. „Козарево” в Твърдица – 8 ноември и честването на 170 години от основаването на храм „Св. Архангел Михаил”.

 

На събитието присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева, координаторът на структурите Марин Кавръков, председателят на общинската организация на ГЕРБ-Твърдица Петко Борисов, представители на общинското ръководство и кметът на общината Атанас Атанасов. От името на областната организация на ГЕРБ беше връчена ценна колекция от 14 книги сред които „Общодостъпна народна литургия” на Св. Йоан Златоуст, „Осмогласник”, „Църковни треби”, „Хорова литургия” и др. Подарената литература е изключително ценна и уникална. Представлява близо 10-годишен труд на акад. Методи Григоров – протопсалт на Българската православна църква и носител на орден „ „Св. Йоан Рилски”.

 

Издаването на книгите е извършено с благословията на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Акад. Григоров е превел от църковно-славянски на съвременен български език църковните песнопения, като е направил и аранжирал звученето им. Уникален е и аранжиментът на византийските невми на Йоан Кокозел, към които е превел съвременните западно-европейски ноти. Литературата е изключително специализирана, предназначена е за свещениците на БПЦ, за да могат на достъпен съвременен език на извършват своите богослужения. С подобна колекция разполага Светият синод, хорове към големите православни храмове в София и специалисти, работещи в сферата на българското хорово изкуство.

 

На празника на кв. Козарево Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужи Света Божествена литургия и освети курбан за здраве и благополучие. На самия празник - 8 ноември от 8 ч. в храма ще бъдат отслужени литургия и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на квартал Козарево

От 18.30 ч. ще се състои концерт в НЧ „Развитие 1928” с участието на самодейни колективи.

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев