Галя Захариева: Дуалната система е част от визията на ГЕРБ за развитие на образованието

---
02.11.2013 / 14:00

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева участва във форум на тема „Социалната политика - предизвикателства и реалност“ в Русе. Събитието се организира от ПП-ГЕРБ Русе, с участието на членовете на Постоянната комисия по труда и социалната политика в НС - народните представители Светлана Ангелова, Тотю Младенов, Гинче Карамаринова, Галя Захариева, Владислав Николов, Георги Марков, Валентин Василев.

Дуалната система като решение за квалификацията и заетост на младите хора – това бе темата, която представи Галя Захариева. “Дуалната система за професионално образование и обучение продължава да се доказва и служи за пример в много страни при реформирането на техните системи за ПОО, особено в страни в процес на развитие. Причината за това е резултатът от нейното прилагане, а именно добрата квалификация на завършващите, съответстваща на изискванията на пазара на труда и потребностите на предприятията от квалифицирана работна ръка. Не случайно Германия има най-ниския процент на младежка безработица в цяла Европа. В допълнение на това системата е отворена за обучените лица и им позволява да повишават своята квалификация както отново в рамките на системата за дуално обучение (напр. да станат майстор или техник), така и в училищното образование като им се признават части от обучението под формата на кредити. Затова дуалната система за ПО винаги е била част от визията на ГЕРБ за развитие на професионалното образование и обучение”, каза Галя Захариева.

С цел обвързване на образованието с потребностите на пазара на труда ГЕРБ подготви още в рамките на своето управление проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, който осигурява възможност на обучаващите институции и обучаемите за избор на начина за провеждане на практическото обучение, както и повишаване броят на учебните часове за практическо обучение за сметка на теорията. Чрез законодателните промени се предвижда още и създаване на нови пътеки за обучение на ученици и възрастни от различни целеви групи, като например възможности за тясно сътрудничество между училище и фирма и изготвяне на специална учебна програма, съчетаваща общообразователна подготовка и работа на конкретни работни места в предприятието в изпълнение на планирани задачи. Този вариант ще може да се прилага само на места, където има предпоставки за реализирането му, а именно: фирма с желание и възможности за активно участие в учебния процес, регионална потребност, застрашени от отпадане или отпаднали ученици и др.

Политиките на пазара на труда, детските политики, пенсионната система и професионалното образование, бяха темите, разгледани на форума в Русе. В него участваха представители на домакините, Шумен, Силистра, Разград и Търговище. Предстои да се организира подобна кръгла маса на членовете на комисията и в Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев