Десислава Танева: Проблемите в сектор животновъдство ще се задълбочат катастрофално

---
06.11.2013 / 16:41

Министерството на земеделието и храните води политика, която ще задълбочи още повече проблемите в сектор „животновъдство”, заяви в интервю за БНР-Бургас народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. Според нея проблемите в сектора са в резултат на провежданата политика на сегашното правителство в сектор „земеделие”.

 

„За съжаление реално прилаганите политики са коренно различни от широко прокламираната предизборна програма на управляващата партия като мандатоносител БСП за подкрепа на животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство. Всичко това се доказва и с предложения проект на държавния бюджет за следващата година в сферата на земеделието”, каза Танева. Тя даде за пример националните средства, които се предвижда да бъдат дадени за подкрепа на земеделския сектор в България, при условие, че вече министерството на земеделието е подписало писмено споразумение с Асоциацията на зърнопроизводителите да бъде дадено допълнително по 1 лв. на декар национално доплащане, както и обявените за следващата година 100 милиона лева за тютюнопроизводителите.

 

„Тоест само от тук подкрепата в сравнение с миналогодишната трябва да се увеличи с 31 милиона от доплащания от 1 лев и 30 млн. близо от увеличението на тютюна, или общо 60 милиона. Това означава, че секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство, шумно прокламирани като приоритетни, ще получат по-малко подпомагане, отколкото през настоящата година. Това са най-ощетените сектори и в момента подкрепата за тях е недостатъчна и за съжаление, това, което е предложено в бюджета за следващата година, означава задълбочаване на проблемите относно неустойчивостта на развитието на тези сектори в земеделието”, допълни Танева.

 

Тя припомни, че правителството на ГЕРБ за първи път насочи държавен ресурс от развитото зърнопроизводство към сектор животновъдство и за първи път плодовете и зеленчуците получиха допълнителна държавна подкрепа.

 

Танева прогнозира, че ако бюджетът за МЗХ, основно в частта за стойността на подкрепата с национални средства на сектора, бъде запазен в този вид, и МЗХ изпълни обещанието си за въвеждане на нови национални доплащания и увеличаване на подкрепа в сектор тютюн, проблемите в сектор животновъдство ще се задълбочат катастрофално.

По думите на Десислава Танева, това, което е раздадено като национални доплащания, е съгласно нотифицирани схеми за държавно подпомагане и съгласно приетия бюджет за 2013 г. Няма как да е раздадено повече, отколкото е прието, и разпространяваното твърдение, че парите са изхарчени, е несъстоятелно, допълни Танева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев