Гарбис Папазян е на България, на Армения и на Австрия

---
07.11.2013 / 15:09

„Днес отправяме своята благодарност към един от големите дарители и благодеятели не само на Сливен, но и на цяла България – Гарбис Папазян. Важно е сливналии да знаят повече за него и за голямото му благородство”, заяви координаторът на структурите на ПП ГЕРБ-Сливен Марин Кавръков, който заедно с Астик Асвазадурян е пълномощник на Гарбис Папазян в България. Двамата присъстваха на тържество в Целодневна детска градина „Вержин и Хаик Папазян” в Сливен, по повод 36 години от създаването на детската градина и откриването на почетен кът - сбирка с експонати от живота и дарителското дело на Гарбис Папазян. Беше отслужен тържествен водосвет от Негово високопреосвещенство архимандрит Абгар Овакимян - Първосвещеник на арменската апостолическа църква в България.

 

« Благословия за този човек, за неговата благотворителност и деятелност, за неговите начинания. Това е една удивителна личност, която и на тази възраст проявява своята благотворителност - за църквите, за студентти, и най-важното – за децата в своя роден град Сливен и се опитва да им бъде полезен», заяви архимандрит Абгар Овакимян.

 

Детската градина е построена и обзаведена със средства, дарени от родолюбивия сливенец Гарбис Папазян. Тя е открита на 10 ноември 1977г. под името „Детелина и започва работа с 6 групи и над 200 деца. Днес към детската градина функционират и две полудневни подготвителни групи, които се помещават в Х СОУ „Й . Йовков” и в VII ОУ „П. Хитов” .

През 1992 г. по желание на дарителя, ЦДГ „Детелина” се преименува на „Вержин и Хаик Папазян” – имената на родителите му.

„Тази година се навършват 36 години от откриването на детската градина. Миналата година при нас постъпи дарение на част от личния архив на г-н Папазян. Това е поводът, съчетавайки тези две събития да отбележим живота и дарителската дейност на нашия патрон. Перефразирайки написаното за Гарбис Папазян, бихме казали: Папазян е на България, на Армения и на Австрия. За нас той е един пример. Някои биха го нарекли романтичен, за нас е човешки!”, каза директорката на детската градина Галина Николова.

 

Марин Кавръков заяви, че освен детската градина, Гарбис Папазян е помогнал да изграждането на Телевизионната кула над Сливен, предоставил е много средства за образование. „Той има дял в утвърждаването на Международния панаир в Пловдив като световно търговско изложение. Огромни са заслугите му за България. Той е този, който успя да организира първи доставка на български плодове и зеленчуци в Австрия. Бившият СОМАТ е създаден под негово влияние. Благодарение на контактите му с Иран, успява да транспортира цитросови плодове за Австрия и Западна Европа през България”, каза Кавръков.

Гарбис Папазян в момента е на 93 години, в добро здраве и живее във Виена. Пълномощникът му Астик Асвазадурян сподели, че дарителят иска делото му да продължи и след смъртта му. Предстои уреждането на юридически формалности за предоставяне на имот в Княжево за нуждите на детската градина в Сливен

Гарбис Папазян e роден на 14 август 1920г. в Сливен. Учил е в Арменския колеж в Пловдив. През 1940 година завършва Сливенската мъжка гимназия и заминава за Виена да следва във Виенския университет. Завършва индустриална химия и като втора специалност – търговия. От 1948 година започва търговска дейност. През 1987 година е обявен за почетен гражданин на град Сливен. През 1989година е награден с орден „Народна Република България” първа степен. През 2004г. Общинският съвет – Сливен учредява награда - почетен знак "За граждански принос" и нейният първи носител е Гарбис Папазян.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев