Мария Габриел, ГЕРБ: Обединени и с конкретни идеи за включване на пчеларството в новата ОСП са шанс за по-доброто бъдеще на сектора

---
15.11.2013 / 13:08

Над 200 участника присъстват на международния форум, посветен на пчеларството в Европа. Конференцията се организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. "Пчеларството, благодарение и на българския опит, е добавената стойност на земеделската политика на Европа. Пчеларството обаче има нужда от национален, през европейски до глобален поглед, за да бъдат намерени ефективните решения на проблемите в сектора. Това е също и предизвикателството в новата ОСП- да се намери такъв метод сред вече приетите правила, който да позволи подкрепа на пчеларите не само чрез националните пчеларски програми. Сигурна съм, че с днешната конференция ще допринесем за конкретни идеи, с които да говорим още по-силно в Европейската комисия и Европейския парламент”. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел при откриването на международната конференция „Пчеларският сектор в Европа: състояние и перспективи”, която събра в столицата повече от 200 участници, сред които десетки български пчелари, представители на Европейската комисия и членове на Европейския парламент, представители на земеделски сдружения от цяла Европа, научни експерти в областта на пчеларството. Целта на конференцията беше да се идентифицират предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор в Европа, и се насърчат мерки за неговото устойчиво развитие.

 

Международният форум, организиран от Мария Габриел, получи подкрепа на високо европейско ниво от двамата най-силно ангажирани с въпросите на пчеларството еврокомисари – комисарят по земеделие Дачиан Чолош и комисарят по здравеопазване Тонио Борг. Форумът имаше силна експертна подкрепа и от министерствата на земеделието на Франция и Румъния, европейски земеделски организации, браншови съюзи, експерти от Белгия, Норвегия, Люксембург.

 

В официално писмено обръщение комисарят по земеделие Дачиан Чолош приветства инициативата на българския евродепутат от ГЕРБ и отправи послание за увеличаване производството на мед в рамките на ЕС, защото 40% от меда се внася от трети страни. Според комисар Чолош страните-членки биха могли да развият допълнително пчеларския си сектор, като представят мерки в рамките на втория стълб на ОСП, които да допълват националните пчеларски програми.

 

В специално за конференцията видео изказване комисарят по здравеопазване Тонио Борг също заяви силна подкрепа за пчеларския сектор, допълвайки аспектите, свързани със здравето на пчелите и използването на пестицидите. Комисар Борг информира за предстоящи действия на Европейската комисия, включващи определянето на референтната лаборатория на ЕС за здравето на пчелите, обучението на ветеринарни служители, освен това се прави преглед на европейското законодателство за разрешаването на ветеринарни лекарства, включително за пчелите.

 

Представителите на Европейската агенция за безопасност на храните формулираха някои възможни действия като създаването на уебсайт на ЕС с данни за здравето на пчелите, създаване с държавите-членки и агенциите на ЕС на международни организации за определяне на изследователските приоритети, събиране на данни за оценка на риска на отделните фактори и други.

 

Презентациите на д-р Михаил Божилов и инж. Димитър Бонев представиха изключително полезни данни от научни изследвания за състоянието и здравето на пчелите и факторите с негативно влияние върху развитието на пчеларството в България, начините и средствата за тяхното преодоляване.

 

Посланията на българските пчелари предадоха Кирил Киров, почетен пчелар от Несебър, Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, младите пчелари Петко Симеонов и Теодора Тодорова, председателя на Националното сдружение на жените пчелари Петя Иванова, доказалите се в пчеларските среди Димо Димов, Тодор Найденов, Димитър Бонев и други. Те повдигнаха въпросите относно опитите на пчеларите да се справят с проблемите в сектора, перспективите за развитието на биологичното пчеларство, песпрективите за младите пчелари, идеите за подобрявяне положението на пчелите в тяхната среда в тяхната среда.

„Опит, знания, упоритост, диалог и визия за бъдещето – това са факторите за успешни действия. Накарахме Европейската комисия, Европейския парламент, Европа като цяло да ни чуе. Следващата крачка е към обединяването на българските пчелари с конкретни, ясно формулирани идеи за сектора до сектора до 2020 г.”, призова на финала евродепутатът Мария Габриел.

 

Конференцията беше последвана от дегустация на български пчелен мед и пчелни продукти, производство на участващи във форума пчелари. В Международната конференция присъства и народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев