Васил Йовчев с важни предложения за промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги

28.11.2013 / 15:58

Такса битови отпадъци за нежилищни имоти на предприятия да се определя според количеството на отпадъците и съобразно вида и броя на съдовете за смет, чрез пряко договаряне и пропорционално в промили. Тези три предложения за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги направи общинският съветник от ГЕРБ и член на комисията по бюджет и финанси Васил Йовчев.

 

Според него в момента предприятията в Сливен плащат такси за работа, която не е свършена и общината събира парите за това. Йовчев поиска таксите да се заплащат чрез пряко договаряне, тъй като има частни лицензирани фирми, които предлагат услуга за сметосъбиране и сметоизвозване. Ако промените в наредбата бъдат направени, те ще бъдат от полза за сливенския бизнес, смята Йовчев.

Той прие идеята неговото предложение да се разгледа на следващото заседание, но не смята, че има нужда от икономическа обосновка, за да се обмисли ефекта за общината. “Не приемам това, че трябва да има обосновка. Тук става въпрос за пари, взети за нещо, което не е свършено и е незаконно. Съветвам фирмите да си търсят правата. Общината събира пари за несвършена работа, което е незаконно”, каза Йовчев.

 

На сесията беше гласувано изменение на План-сметката за 2013 г. за поддържане на чистотата, сметосъбиране и сметоизвозване и бе одобрена План-сметката за разходите по тези дейности за 2014 г. ГЕРБ не подкрепи измененията на тазгодишната план-сметка, както и новата за 2014 г., която завишава необосновано разходите с около 2 милиона и 300 хиляди лева.

Като допълнителна точка в дневния ред беше включено предложение за ликвидация и прекратяване на дейността на Кожно-венерологичния диспансер в Сливен заради невъзможност на общината да го издържа финансово, но съветниците го отхвърлиха. От ГЕРБ заявиха, че няма становище на Министерството на здравеопазването дали звеното може да бъде прехвърлено към областната болница, няма яснота какво ще се случи със сградата и рязкото приемане на предложението ще предизвика безпокойство у хората, които работят в диспансера. ГЕРБ би подкрепил идеята, ако се извърши плавно, с необходимата обосновка и уточняване на всички подробности.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев