Менда Стоянова, ГЕРБ : С промените в Закона за хазарта с цели тотално премахване на контрола

Менда Стоянова
28.11.2013 / 14:05

За какво ни е промяната в Закона за хазарта? - За да постигнем тотално либерализиране на регулациите и премахване на контрола и санкциите, за да получим намаляване на приходите от данъците с 22 млн. лв. Това каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова в дебатите по промените в Закона за хазарта. Промените са внесени от Йордан Цонев от ДПС и група народни представители.

Според Стоянова с промените се намалява защитата на потребителите и се увеличава рекламата на хазартния бизнес. Реклама, която ние бяхме ограничили със закона, подчерта тя.

 

Стоянова заяви, че законопроектът е внесен от депутат, а не от Министерски съвет, за да няма обществено обсъждане. Тук по терлици искаме да прокараме един закон, който не е в интерес на хората и на българските младежи, посочи тя.

Само преди месец ЕП излезе с резолюция, в която се посочва, че хазартните игри са особена икономическа дейност, поради отрицателното си обществено въздействие и опасност от пристрастяване, каза Стоянова.

Според нея с промените в Закона за хазарта ще се даде възможност да се появят посредници в хазартната он-лайн дейност. Посредниците обаче не подлежат на контрол, не са задължени да имат лиценз, обясни Стоянова. Тя припомни, че в мандата на ГЕРБ беше приет изцяло нов Закон за хазарта, с който са се създали условия за регистрация и извършване на он-лайн хазартния бизнес.

Стоянова обясни, че с промените, предложени от Цонев, се променя начина на облагане на хазарта в страната. С промените се отменя данъка за облагане на хазартната дейност и се въвежда двукомпонентна такса. Съгласна съм с г-н Цонев, че избраният модел на облагане на он-лайн хазарта с 15% беше демотивиращ за големите компании, каза Стоянова. „Около тази промяна са направени други промени, които за мен са проблем. Факт е, че в момента от он-лайн хазарт няма сериозни приходи. Всички хазартни оператори пращат справка в НАП за своите обороти ежеседмично. Сега месечно тези оператори ще подават справка. Справка по образец не е декларация. С тези промени ние изваждаме НАП от контрола”, предупреди депутатът.

 

„Пълен прах в очите на хората. С административно-наказателната санкция отменяме наказателната отговорност. Глобата е 2 млн. лв., но суспендира наказателната отговорност. Изводът е – „Елате в България, тук няма кой да ви спре да организирате он-лайн хазарт”, коментира Стоянова.

Недопустимо е приемането на този закон в този вид, заяви Ирена Соколова от ГЕРБ. По думите й промените са лобистки.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев