Сдружение ГЕРБ стана част от Центъра за европейски изследвания към ЕНП

---
04.12.2013 / 11:20

Сдружение ГЕРБ беше прието за член на Центъра за европейски изследвания към ЕНП. Това стана по време на Генералната асамблея на центъра в Брюксел във вторник. Сдружение ГЕРБ е първото от България, което се присъединява към европейското семейство на десноцентристките фондации. Приемането на Сдружение ГЕРБ в центъра е признание за организацията и ще даде възможност за съвместни инициативи и бъдещи проекти.

 

Сдружение ГЕРБ е основано през 2006 г. с цел разпространяване на европейските ценности и стандарти на управление в България в контекста на европейската интеграция на страната. Трите основни приоритета на сдружението са да подпомага процеса на формулиране на политики чрез кръгли маси и събития с участието на експерти, изграждането на капацитет сред младите хора, както и европейските и международни отношения с акцент върху европейската перспектива на страните от Югоизточна Европа. Това заяви Александър Ненков от управителния съвет на Сдружението при представянето му пред генералната асамблея на Центъра за европейски изследвания. Представянето на сдружение ГЕРБ беше подкрепено и от евродепутата от Групата на ГЕРБ/ЕНП в Европарламента Моника Панайотова. Ненков отбеляза важната роля на Сдружението за изграждане на гражданското общество в България и поставянето на акцент върху европейската перспектива за страната.

 

Центърът за европейски изследвания, основан през 2007 г., е политическата фондация на Европейската народна партия (ЕНП). Той обединява общоевропейското мислене и насърчава европейските демократични ценности. Центърът служи и като рамка за националните политически фондации, свързани с партиите-членки на Европейската народна партия, като към момента в него участват 26 фондации, сред които Ханс Зайдел, Конрад Аденауер и Де Гаспери.

 

По време на заседанието беше взето решението Центърът за европейски изследвания да бъде преименуван в памет на предходния председател на ЕНП Вилфред Мартенс. Също така бе избран и нов председател на центъра – бившият министър-председател на Словакия Микулаш Дзуринда.

 

На срещата присъства президентът на ЕНП и председател на Групата на партията в Европарламента Жозеф Дол, който изрази притеснение за случващото се в България и от управлението на безпринципната коалиция, съставена от ценностно несъвместими партии.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев