Бойко Борисов: ГЕРБ е за незабавна оставка на правителството, избори и промени в Конституцията

Бойко Борисов
04.12.2013 / 14:36

ГЕРБ е за незабавна оставка на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това посочва председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в писмо до председателя на Демократи за силна България Радан Кънев. Повод за писмото са представени от Кънев от името на Реформаторския блок Шест стъпки за излизане от кризата, и твърденията, че ГЕРБ не е реагирал с позиция по тях. В писмото се уточнява, че въпросните предложения не са официално изпратени до ПП ГЕРБ, както и че партията не е получавала покана за среща, на която да бъдат обсъдени. Въпреки това Борисов подчертава, че от уважение изразява мнение на ПП ГЕРБ по водещите предложения за излизане от кризата. Ето и конкретните позиции на ГЕРБ по шестте ступки:

 

По стъпка 1 – незабавна оставка на правителството.

 

Смятам, че позицията на ПП ГЕРБ беше достатъчно ясна и категорична, непосредствено след парламентарните избори на 12 май 2013 г. и последващото съставяне на правителството на БСП, ДПС и Атака – а тя е, че настоящото правителство трябваше незабавно да подаде оставка, защото няма доверието на българските граждани и европейските ни партньори. Задкулисието и непрозрачността при взимането на управленски решения доведе и до безпрецедентни граждански протести още на третия ден от съставянето на това правителство. Отлагането на подаването на оставка води до задълбочаване на кризата в страната и изолацията ни от нашите евроатлантически партньори.

 

По стъпка 2 – Приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки.

 

Преди повече от пет месеца ПП ГЕРБ призова в дневния ред на 42-то Народно събрание да бъде включена единствена точка – Изработване и приемане на нов Изборен кодекс, съобразен с обществените очаквания и международните препоръки и гарантиращ демократичното представителство, след което Народното събрание да се разпусне.

 

По стъпка 3 – Разпускане на 42-то Народно събрание и насрочване на нови избори.

 

За ПП ГЕРБ оставката на сегашното правителство е неразривно свързано и с оставка на настоящото Народно събрание. Категоричната ни позиция е, че в рамките на сегашния парламент не може да се търси политически консенсус за съставяне на ново правителство.

 

По стъпка 4 – Провеждане на нови избори. Постигане на съгласие в 43-то Народно събрание за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

 

Единствено дясно-центристко правителство може да гарантира европейското развитие на България. То може категорично да се противопостави на популизма и национализма, който е стил на сегашното управление, и то не от сега. Дясно-центристко правителство може да гарантира демократичното и икономическо развитие на страната.

 

По стъпка 5 – Съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

 

Следващото правителство, освен дясно-центристко трябва да осъществи много реформи в различни сфери. То трябва да бъде основано на експертността и ясна визия за това какво и как да се направи. Всички тези стъпки, както и основополагащия принцип за експертността са заложени в нашата програма и обхващат всички сфери на обществения живот.

 

По стъпка 6 – Обществен дебат за промени в Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико народно събрание.

 

ПП ГЕРБ е на мнение, че настоящата Конституция е изчерпала много от своите основополагащи принци залегнали в нея при приемането й. Не трябва да забравяме, че тя беше приета в едни други времена, в които интересите на БКП все още бяха доминиращи и в голяма част продължават да бъдат гарантирани и до днес. Промените в основополагащия закон на държавата и държавността трябва да бъдат направени, за да гарантират демокрацията и свободите на гражданите, както и принципа за разделение на властите.

 

В писмото до Радан Кънев, Борисов още веднъж подчертава, че според ГЕРБ само с разумен диалог между партиите от център-дясно, както и с нашите партньори от Европейската народна партия, можем да постигнем резултат по основните приоритети за демократичното и икономическото развитие на България.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев