Подарък от ГЕРБ-Сливен впечатли бургазлии

---
06.12.2013 / 18:04

Областната организация на ПП ГЕРБ-Сливен подари на Бургас по повод празника на града - 6 декември, паметна плоча на Алеко Богориди, чието име носи емблематичната улица, която води до морето. На плочата авторът - скулптурът Николай Султанов е написал стих, който впечатли всички бургазлии, които прочетоха редовете на вече монтираната за Никулден плоча.

 

Надписът гласи:

Искаш ли да видиш свят

И теб светът да види,

че си по дух аристократ .

Мини по "Богориди".

 

Мини, мини, от край до край.

Вдъхни! И без да ти се свиди,

на всички този дъх раздай -

дъхът на "Богориди".

 

Та всеки щом е бил в Бургас,

Където и да иде,

Сърцето му до сетен час

да е на "Богориди"!

 

 

Плочата бе поставена от общинското ръководство на Бургас в близост до Часовника, в началото на улица “Богориди”. Тя е главна пешеходна улица в града, разположена в центъра, започва от площада, където се намира сградата на общинската администрация и свършва до началото на Морската градина.

Александър Богориди е генерал-губернатор на Източна Румелия (1879-1884). Внук е на епископ Софроний Врачански и син на котленеца Стефан Богориди.

 

На празника на град Бургас присъстваха координаторът на структурите на ГЕРБ-Сливен Марин Кавръков и авторът на плочата Николай Султанов. Община Бургас беше подготвила богата празнична програма. Сред инициативите бе представяне на обновената експозиция "Бургазлийката през 30-те и 40-те години на XX век" на Регионален исторически музей - Бургас Етнографски комплекс, демонтрации на моряшки умения - връзване на моряшки възел и плетене на рибарска мрежа.

 

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий участва в литургията в храм „Св. Богородица” и в литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

Още снимки от новината

Николай Султанов
Марин Кавръков и Николай Султанов
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев