Бойко Борисов: Ще има много тежки още един-два месеца, докато победим през май

---
16.02.2014 / 18:22

Друга алтернатива, освен ГЕРБ, няма. Оправдават се с нас, защото сме най-силни, само от нас се плашат реално. Какво да ги е страх от партия с 5-7 % – я ги вземат, я не. Знаят, че ще ги победим и затова търсят виновни. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на Редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание. „Не си спомням БСП да е била в такова окаяно състояние, каквото е в момента. Те са толкова уплашени хора. Те самите разбират, че и техният електорат, и техните хора страдат и се мъчат”, посочи той.

 

Председателят на ГЕРБ призова ДПС да спрат да се разиграват с етническата карта. „Ще има много тежки още един-два месеца, докато победим през май. Тогава вече страхът в хората ще почне да преминава. Сега е тиха ярост, защото има страхливи хора. Десетки хиляди всяка вечер минаваха по улиците на София. Те не са станали по-доволни. Това рано или късно ще избие. Напрежението в страната витае. Затова се опасявам с разиграването на етническата карта”, посочи Борисов. Той обясни, че в ГЕРБ има много български мохамедани и когато някой хвърли камък по църква или джамия, за него е едно и също. Според Бойко Борисов на Балканите това е все едно да си играеш с динамит.

 

По думите му мандатът на ГЕРБ е бил успешен и им се е паднал да управляват в най-тежкото време за света, най-тежката финансова икономическа криза, но са успели да ударжат. „Цели държави катастрофираха – Италия, Испания, Гърция. С тази крехка икономика успяхме да задържим финансово стабилна България, да я извадим от дефицит. С няколко тефтерчета, бири, ни държат в обяснителен режим. Това време приключи. ГЕРБ няма да се обяснява. Грешките са отчетени, направеното е направено”, категоричен бе Бойко Борисов .

 

„За годините се направи много и в съдебната система. Може да се направи още. Трябва всячески да се опитваме да помагаме на институциите. Със съдийската гилдия партията влизаше в пререкания и това не донесе нищо добро. Трябва да подхождаме с уважение към институциите, на базата на закона да отрегулираме така системата, че да падне мониторинговият механизъм”, обясни Борисов.

 

Oтносно политиката на управляващите, Борисов заяви, че в момента тези хора действат умишлено, за да загубят арбитража за „Белене”, да изкарат, че ние от ГЕРБ сме виновни и след това да го оправят с руската компания. „Предпочитам да сме в изолация, да се борим сами, докато колегите от Реформаторския блок разберат, че по този начин помагат на БСП и новата им патерица, и че никога няма шанс да направим мнозинство, за да управляваме и да направим реформите. Предишната тройна коалиция си купи влаковете Сименсите и не си ги плати. Раздадоха си 500 милиона за градинки и паркчета, а не си платиха влаковете, затова ни замразиха сметките”, заяви Борисов”. Какви реформи да направиш в БДЖ, когато то виси с 300 милиона, попита Бойко Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ посочи, че вече има багери и се строи на дюните. „Да им е честито на еколозите. Аз ги спрях за три часа. Аз слагах мораториуми, за да бъде България чиста. С Лили Павлова носехме блатни кокичета, една година щъркелчета чакахме на гара Яна, да не отлетят”, каза още Борисов.

 

„В момента тези над 5 милиарда лева трябва някой да ги върне, да ги отработи. Дянков не е виновен, че заварихме половин милиард пасив от Орешарски и спрени всички фондове от ЕС. Следващият финансов министър след това недоразумение Чобанов откъде ще намери тези пари, които сега с лека ръка се харчат”, попита Бойко Борисов. Според него, ако Орешарски е малко финансов експерт, ако беше дал тези 500 милиона лева по одобрени проекти в следващия програмен период 2014-2020, те щяха да станат 2,5 милиарда. „Той не го направи, защото тогава Брюксел ще контролира изразходването на тези пари. Брюксел спира европрограми заради подобно харчене на пари”, поясни председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов посочи като лъжа, която не могли да оборят внушението, че са замразили пенсиите. По думите му истината е, че от първия ден правителството на ГЕРБ започнало да плаща по-високите пенсии в най-голямата финансова и икономическа криза. „Но тези лъжци говорят, че сме ги замразили. Станишев каза, че още се колебаели дали да подпишат или не за „Белене”. Колко време още?”, попита той. Борисов се обърна към делегатите и ги призова да вдигнат ръка, ако искат ГЕРБ да влезе в коалиция с БСП, ДПС, „Атака” или „цензурата” - нито един от делегатите не го направи.

 

Според Бойко Борисов статуквото и партиите на прехода най-много плашат народа. „Има ли по-голямо задкулисие – да станеш почетен председател на партия? Да сложиш някой, който да ходи в парламента? Има ли по-голямо задкулисие да си мандатоносител, а да не си министър-председател, да сложиш някой, който не може да взима решение сам”, попита Борисов. Той бе категоричен, че опорните точки на Тройната коалиция „са едно и също говорене – лъжа, лъжа, лъжа, ежедневно се повтаря“. Според него положението на всички е тежко в тази изолация, което им прави чест.

 

Бойко Борисов определи председателя на ЕНП Джоуеф Дол като много уважаван човек в Европа и приятел на ГЕРБ и си спомни за предишния председател Вилхелм Мартенс, който също е помагал много на партията. „Това, което ни казва г-н Дол, е важно да бъде анализирано. Много важно е да го прозрат и нашите приятели, не само в център-дясно пространството, а всички, които имат претенции да бъдат политици в България – да видим как управляват в Европа. Политическият опонент там е опонент, не е враг, който да окаляш с всички средства и черен пиар, опорни точки“, посочи Борисов.

 

„Желаем повече да не се говори за лидерство в ГЕРБ. Решенията трябва да се взимат от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Всички са доказани, познавате ги, няма парашутисти, хора милеещи за държавата, със своята експертиза. Това ще гарантира, че партията няма да лидерства. Нека си има хубав лидер – не е лошо, но решенията да могат да се взимат от всички тези хора”, завърши Бойко Борисов.

 

 

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев