Десислава Танева: Изглежда логично пустеещи земи да се облагат с данък, за да се мотивира заинтересоваността на собствениците

---
01.04.2014 / 16:32

Изглежда логично пустеещи земи да се облагат с данък собственици предвид да се мотивира заинтересоваността им. Това каза на пресконференция народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Танева на въпрос дали партия ГЕРБ би подкрепила данък върху пустеещите земи. „Всички тези идеи трябва да почиват на много точен анализ – може ли да се въведе данък само за един вид земи, а за други не, определение за пустеещи земи, анализ, включително на НАП – колко са собствениците на тези пустеещи земи и какъв ще бъде ефектът от събираемостта на този данък”, заяви Танева. „Когато има конкретен анализ и той покажи, че ще се получи търсеният ефект, тогава може да има подкрепа”, посочи тя и допълни, че ГЕРБ подкрепя всяка политика, която би довела до комасиране на собствеността на земеделската земя. „Комасацията на ползване вече е налице. Всички такива законови предложения трябва да кореспондират с текстовете от Конституцията. Най-ефективната мярка, която сме заложили в нашата програма, е по примера на Италия, където действа нотифицирана държавна помощ за компенсиране на всички разходи в една процедура за комасация на собственост на земеделска земя”, допълни депутатът Десислава Танева.

 

Тя заяви, че пред последните месеци няма браншова организация, която да е изразила задоволство от провежданите политики, освен въведеното преразпределително плащане. Кампанията по директни плащания за първи път тази година започна с 18 дни закъснение”, каза тя. Според нея трябва да се направи изключително добра организация, за да се компенсира това закъснение.

Танева отново потвърди позицията си за намаляване на консултантските разходи по Програмата за развитие на селските райони, и това, което е представено, не е в интерес на българския реален земеделски производител. По отношение на проектите е несериозно 10 месеца от приемането им те все още да не са одобрени. Не знаем какво се е случило от първата чистка във фонд „Земеделие” в края на миналата година досега, та тези проекти не са приключени. Най-скандалните от тях – за подкрепа на инвестиции в луксозни возила, никога не са били подкрепяни при предишното ръководство, каза тя.

ГЕРБ настоява да се проведе реален обществен дебат с браншовите организации за Програмата за развитие на селските райони и тя да се бюджетира наново.

 

„Тази програма все още подлежи на корекции. Има време да се намери човек с политическа воля в министерството или във фонда и тази програма да бъде преработена по начин, по който да е ясен акцентът – българското земеделие, земеделският производител, дребният и средният фермер, младият фермер. Настояваме в оставащото време да се проведе реален обществен дебат”, заяви Десислава Танева. Тя изрази притеснение по отношение на Общата селскостопанска политика за новия програмен период заради политическото изявление за получаване на 1250 евро за дребните фермери. „Приветстваме въвеждането на преразпределителното плащане, въвеждането на мерки за подкрепяне на дребните фермери, но това трябва да бъдат мерки, които подкрепят истинския, реален дребен фермер, а не собственика на малко декари земя, обработвана от друг, който ще има правото да получи тези пари”, обясни Десислава Танева. „Държавата има право да постави условия за прилагане на тази мярка. Настояваме спешно Министерство на земеделието и храните да излезе с условията, при които ще се прилага тази мярка, за да не доведе тя до това да се декомасират вече комасирани земи на ползване и от тази мярка да се възползват не реалните земеделски производители, а собственици на земи от 5 до 60 декара”, заяви тя. По думите й само за мярка „Млад фермер” намалението на бюджета е няколко пъти.

„След масовата чистка, която се направи в Държавен фонд „Земеделие”, има 7 одитни мисии пот ЕК, половината от които не са планирани изобщо. Защо са тези извънредни одитни мисии? Това не е ли вследствие на липсващата политика за управлението на фонда в полза на земеделския сектор в България. Все още няма одобрен сертифициращ орган за направените разходи по Програмата за развитие на селските райони”, обясни Танева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев