Десислава Танева: Министерство на земеделието и храните да преразгледа взетото решение за подкрепа за луксозни возила

---
01.04.2014 / 17:14

„Стана ясно, че има подадени проекти с предложени инвестиции в яхти, луксозни возила, вертолети на обща стойност 38 милиона лева. Министерството излезе със съобщение, че е прието решение за приемане на допустима стойност като одобрен разход за 47 000 лева. Това означава, че всеки потенциален бенефициент ще реши дали да си купи хеликоптер или вертолет по програмата, като за това ще му бъде признат разход само от 47 000 лева. Министерство на земеделието и храните трябва да преразгледа взетото решение”. Това каза на пресконференция народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Танева. „По време на управлението на ГЕРБ няма нито един одобрен проект с инвестиции подкрепа в такива луксозни возила. Програмата за развитие на селските райони е насочена към подкрепа на земеделското производство. Трябва ли при каквито и да е условия да се подкрепят луксозни возила и инвестиции в дълготрайни материални активи, които по никакъв начин не можем да докажем, че обслужват земеделски дейности или неземеделски дейности в селски райони”, попита Танева.

 

Тя каза още, че вече няколко седмици няма ясен и категоричен отговор защо на България не бяха възстановени близо 390 милиона лева, разплатени по Програмата за развитие на селските райони.

„Бяха възстановени директните плащания в размер на 957 милиона лева, бяха възстановени 290 милиона разплатени средства по настоящата Програма за развитие на селските райони от октомври до декември. Останаха за възстановяване 390 милиона лева. Никъде не получихме доказателства, че тези средства ще бъдат възстановени на България”, посочи Танева.

 

„Големият проблем по тези плащания са разплетените аванси на общинските проекти по последния прием, който беше наддоговориран съвсем не по правилата. Има риск средствата по тези общински мерки да не бъдат възстановени. Настояваме Министерство на земеделието и храните да обяви писмото, с което са възстановени частично тези 290 милиона, за да разберем дали ще бъдат възстановени на държавата тези 390 милиона лева или не”, заяви Десислава Танева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев