Андрей Ковачев: Здравето на европейските граждани също трябва да бъде във фокуса на кампанията за изборите за Европейски парламент

---
08.04.2014 / 17:48

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев откри конференцията „Достъп до здравеопазване: Твоят глас в изборите за Европейски парламент", която събра пациентите, фармацевтичната индустрия, здравноосигурителните каси и представители на Европейската комисия. Събитието се състоя в Европейския парламент в Брюксел по повод Международния ден на здравето. Фокусът на дискусията бе върху приоритетите в следващия мандат на Европейския парламент по отношение на проблемите на достъпа до качествено здравеопазване.

 

В обръщението си към участниците Андрей Ковачев подчерта, че европейските политически семейства нямат ясен ангажимент към проблемите на европейските пациенти и това е така, защото страните-членки запазват за себе си правото да взимат решения по въпроси, свързани със системите им на здравеопазване.

 

„Оставен обаче на националните власти, проблемът се задълбочава", заяви Андрей Ковачев и припомни писмото на Европейската комисия от миналата седмица, в което тя изразява безпокойство именно относно достъпа до качествено здравеопазване в България, включително до лекарства, и по-специално за групите в неравностойно положение, както и организацията и финансирането на болничния сектор.

 

„Превенцията, ранното диагностициране (скрийнинг) и обменът на добри практики са сред приоритетите, които могат и трябва да продължат да бъдат координирани на ниво Европейски съюз", допълни Андрей Ковачев, който е сред евродепутатите, които са ангажирани с проблемите на европейските пациенти.

 

Европейската комисия бе представена от Натали Шаз, Началник на отдел в Генерална дирекция "Здравеопазване и потребители". Тя представи публикуваното преди дни Съобщение на Европейската комисия "Ефективни, достъпни и гъвкави здравни системи", имащо за цел да мотивира държавите-членки и засегнатите страни да изразят позициите си по отношение на проблема с неравния достъп до здравеопазване в ЕС. Г-жа Шаз подчерта, че Комисията излиза с този документ, вземайки повод от редица инициативи на ангажирани с проблема евродепутати, сред които и Андрей Ковачев.

 

През 2013 г., заедно с българската Национална пациентска организация и Европейския пациентски форум, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев бе домакин на конференция в Европейския парламент в Брюксел, която даде началото на Партньорство на европейско ниво за равен достъп до здравеопазване, която ще използва експертизата на заинтересованите страни в търсенето на решения на проблема.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев