Бойко Борисов: При следващо управление на ГЕРБ трябва да привлечем инвестиции от Обединените Арабски Емирства

---
23.04.2014 / 15:23

За мен е много важно при едно следващо управление на ГЕРБ да привлечем максимален инвестиции от Обединените Арабски Емирства, имаме малко да наваксаме в тази посока. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с министъра на международното сътрудничество и развитието на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) шейха Лубна Бинд Халид Ал Касими. През 2013 г. тя бе обявена от „Форбс Мегазин“ за най-влиятелната жена в арабския свят. Българската делегация, водена от Бойко Борисов, е на посещение в столицата на ОАЕ Абу Даби, месец след като отпадна изискването за визи за гражданите на Европейския съюз (ЕС), включително и България, за ОАЕ. Това се случи благодарение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която бе докладчик на Европарламента по политиката за либерализиране на визите на ЕС спрямо трети страни. Заедно с председателя на ГЕРБ в Абу Даби са още евродепутатът Мария Габриел и народните представители от ГЕРБ и бивши министри на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката Лиляна Павлова и Делян Добрев. „Убеден съм, че в следващите месеци в България ще има избори. За нас е много важно още от сега да подготвим съвместно сътрудничество между България и ОАЕ“, посочи още Бойко Борисов. Той подчерта, че за първи път в историята на България управляваща партия печели изборите за втори пореден път, но за малко ГЕРБ не успя да състави правителство. В разговора си с министъра на международното сътрудничество и развитието шейха Касими Бойко Борисов каза още, че пилотите в самолета, с който е пристигнал в Абу Даби, са го информирали, че откакто са отпаднали визите, полетите са препълнени.

 

„Храната ще бъде нещо, което най-много ще липсва в следващите години. В България е добре развито земеделието, най-вече зърнопроизводството и животновъдството“, обясни още председателят на ГЕРБ. Борисов припомни, че в резултат на посещенията му в Катар като министър-председател на България, изнасяме над 3 милиона пилета за Катар. Председателят на ГЕРБ запозна Халид Ал Касими с политическата обстановка в България. „В момента инвестициите в България са намалели в пъти, в сравнение с мандата на правителството на ГЕРБ. Съществува опасност от спиране на еврофондовете, а правителството на БСП, ДПС и Атака е в тотална изолация“, подчерта още Бойко Борисов.

 

От своя страна Касими посочи, че българските инвеститори трябва да знаят, че инвестирайки в ОАЕ, инвестициите им са защитени и няма двойно таксуване. „Когато бях в Европейския парламент осъзнах колко е важно всяка страна да има свой глас в парламента. За нас е чест да си сътрудничим. Трябва да окуражим българския бизнес да идва в ОАЕ“, посочи Касими. Министърът на международното сътрудничество и развитието на ОАЕ прие отправената покана от Бойко Борисов да посети България и заяви, че ще се радва много да се видят отново. Борисов й предаде поздрави от българския еврокомисар Кристалина Георгиева. „Тя е много добър еврокомисар, излъчена е от ГЕРБ“, подчерта Бойко Борисов. Халид Ал Касим посочи, че Кристалина Георгиева е много позитивна и е пример за това какви сме ние като хора. Най-влиятелната арабска жена благодари на евродепутата Мария Габриел, председателя на ЕНП Жозеф Дол, ГЕРБ и ЕНП за отпадането на визите между ОАЕ и ЕС, и поздрави Мария Габриел за положените усилия в преговорите.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев