Томислав Дончев: Няма употреба, а злоупотреба на финансовите корекции

Томислав Дончев
23.04.2014 / 16:48

„От началото на програмния период до момента кумулативно по всички оперативни програми наложените финансови корекции възлизаха на 70-75 млн. лв., а сега наложените само по оперативна програма „Околна среда“ са два пъти повече от всички. Сега няма употреба на финансовите корекции, а злоупотреба“. Това заяви днес на пресконференция в централата на ГЕРБ народният представител и бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той предупреди, че ако този подход не бъде променен оперативната програма е окончателно обречена. „Не защото Брюксел не би възстановил плащането, а защото няма да има кой да изпълнява проекти, едва ли някой би се наел“, допълни Дончев. Той посочи, че в момента има чиста илюстрация как хаосът произвежда хаос. „А в конкретния случай административният хаос произвежда финансов хаос, а той може да породи в един момент граждански хаос“, предупреди Дончев.

 

„Катастрофата продължава по план. Безкрайно подозрително е да имаме проблем в Брюксел, с изпълнителните в местните власти и единственият невинен да е министерството на околната среда и водите и Управляващият орган. Укорите, коментарите и препоръките от Европейската комисия са към Управляващия орган и към контролната система, а не към бенефициентите“, коментира бившият министър в кабинета “Борисов” като посочи, че се пораждат и редица въпроси. „На първо място как да обясним това, че матрицата на налагане на финансовите корекции удивително прилича на матрицата на разпределението на парите от фонда за растеж и устойчиво развитие на регионите, но с обратен знак. Първо едни общини не получиха пари от държавата, сега държавата се опитва на тях да има вземе пари. Как да си обясним това сходство? “ акцентира Дончев. Той посочи като проблем и липсата на реакция от страна на министър-председателя по повод поисканата от кметове и народни представители среща. „Уведомена ли е ЕК за това което се прави в България, кога и има ли реакция от нейна страна?, попита още Дончев.

 

Той допълни, че често пъти един проект е 2-3 пъти по-голям от бюджета на съответната община, обемът на средствата е 10 пъти по-голям от приходите на общината. „А какво става когато получи финансова корекция колкото и е бюджетът -7-8 пъти по-голяма от собствените й приходи. Това означава, че ще я плаща следващите 55-60- години от приходите от местни данъци и такси, това е абсурд“, посочи Дончев. Той коментира, че споделя тези факти като човекът,който в голяма степен носи отговорността да е въвел методиката за финансовите корекции в България. „Само че финансовите корекции винаги са били мислени като инструмент, ако им трън в пръста да бъде изваден и да не се отваря рана, а сега се ползват за рязане на ръце и крака“, коментира Дончев, като посочи, че има общини, които са си провели процедурите, но все още не са си подали разходи за възстановяване. „Ако същият подход бъде приложен и към тях, корекциите няма да са за над 100 млн. лв., а ще станат с пъти повече. Най-големият проблем е, че кметове споделят, че искат да си прекратяват проектите“, допълни бившият министър.

 

„Странно е самочувствието да се постави под въпрос цялата контролна система, включително и съдът и някой да каже, че е по-прав от всички останали. Има драстични случаи, минали проверки на Агенцията за обществените поръчки, КЗК, ВАС, одитна служба, Европейска сметна палата, европейски одитори, поискани от кмета писмени уверения от министерството, че е безукорна процедурата, получено това уверение и сега налагане на финансова корекция“, допълни Дончев.

 

Според бившия заместник-министър на околната среда и водите Ивелина Василева проблемът се задълбочава, а хаосът вече става неописуем. „Причината за този подход се корени в две неща- липса на компетентност,съчетана с желание за осъществяване на политическа атака в една предизборна ситуация. Заключенията са за брутално нарушен принцип за равнопоставено третиране. За един и същи дефект различни общини са наказани по различен начин, едни общини с 5%, други с 10, трети с 25%“, посочи Василева. Според нея има липса на респект към всякакви контролни органи и незачитане нито на българската институция, която имат капацитет, нито към съда.

 

„Болшинството от наказаните общини са с кметове, избрани от ПП ГЕРБ“, посочи още Василева. Тя уточни, че от министерството в момента се случват абсурдни неща. “Общините ни уведомяват,че служителите не могат да намерят писма, които те сами са подписвали. Цялата документация също по задължение общините предоставят, а МОСВ изобщо не е взело предвид тези становища. А каква проверка е правена, на какво се е базирала?, попита Василева и посочи, че това е неясна методика и подход, който е възприет. „Ако така продължават последствията за програмата биха били фатални“, уточни Василева. Тя очерта като втори критичен проблем в истеричните и хаотични действия на правителството липсата на диалог.

 

„В указанията на ЕК е посочено, че каквито и да е мерки да бъдат предприети, бенефициентите трябва да бъдат своевременно уведомени До миналата седмица обаче липсва такова уведомяване. Това противоречи на европейските регламенти и законодателство, това е недопустимо. Със сигурност смятаме, че изходът от тази ситуация е, както нееднократно сме казвали, коригиране на системата от страна на държавата чрез прилагане на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата", посочи Василева.

 

Тя допълни, че сега се прави истерична кампания, за да се спаси програмата, която обаче няма да доведе до такъв резултат, защото се провежда по некомпетентен и непрофесионален начин. „Много от общините имат твърдата решимост да обжалват в съда финансовите корекции и той ще се произнесе в тяхна полза. Тогава какво ще се случи, нали тези щети ще останат за държавата, защо държавата отказва да поеме своята отговорност?, попита Василева.

 

„В момента се цели да се реши един финансов проблем на държавата и да се посочат за виновни определени общини“, заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който участва в срещата между представители на МОСВ и Националното сдружение на общините. „След като си изпълнил всички предварителни и последващи условия как да си сигурен, че един бъдещ проект няма да бъде административно наказан по политическа причина“, попита Герджиков , и посочи, че срещата е закъсняла, а процедурата, която изисква бенефициентите да бъдат уведомени, не е спазена. „Опитаха се да ни уверят, че целта на тези корекции не е тенденциозна, склонен съм да се съглася с това, защото след като всички процедури минат и се произнесе и съдът и ОЛАФ, ще се види кой е крив и кой е прав. Целта може да не е тенденциозна, но методите са“, посочи Герджиков.

 

По време на пресконференцията Томислав Дончев и Ивелина Василева заявиха, че заради изборите не може да спре да функционира държавата. „Шефът на Управляващия орган е нов, заместник-министърът не е само нов, но няма и опит, министърът излиза в отпуск. Ако кметовете искат да преговарят, да водят диалог с някого - с кого?“, посочи Дончев. Той припомни, че това е била и целта на поисканата среща с премиера. „ Това не е частен проблем, а говорим за реална опасност десетки общини да си спрат от лятото детските градини, осветлението, да спрат проектите си, работници да останат без заплата“, посочи още Дончев. Според неговата прогноза обаче в режим на неизбежност решение ще бъде взето. „По всяка вероятност ще излезе, че около 80% от корекциите са наложени неоснователно“, заяви още Дончев.

 

„Европейската администрация продължава да работи и очаква от българската държава да предприеме адекватни мерки до 27 май“, посочи Василева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев