Бойко Борисов: Управляващите умишлено водят към загуба арбитражното дело за АЕЦ „Белене“, за да загубим 1,8 млрд. евро

---
08.05.2014 / 14:59

„Управляващите умишлено водят към загуба арбитражното дело за АЕЦ „Белене“ в Париж“. Това заяви днес в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Една година Станишев и компания не подписват договора за "Белене", защото ако го подпишат, няма да има дело. Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн.лв., обещаха, че ще правят "Белене". Умишлено водят делото към фалит, за да загубим 1,8 млрд. евро, които ще ги загуби НЕК, която е 100% държавна и всички българи ще се бръкнат за тези пари. Опорните им точки са после да кажат, че ГЕРБ е бил виновен. Отсега ви предупреждавам – умишлено Станишев и Стойнев водят делото към фалит”, поясни Борисов.

 

Той допълни, че ПП ГЕРБ е категорично „за“ европейски енергиен съюз, защото в момента сме в ситуация „братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа“. „Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа. Винаги съм казвал, че България има огромни източници на газ. В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ. Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа. Огромни количества газ има в Европа“, посочи Борисов. Той допълни, че ПП ГЕРБ е и 100% „за“реализацията на „Южен поток”, но, спазвайки европейското законодателство. „Това е възможността и български газ да тече по тръбите на „Южен поток”. Защо не се съгласяваме с това? Какво против имаме? Не е ли това наш национален интерес?”, попита Борисов.

 

Пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ коментира, че кризата в Украйна ще свърши, докато Народното събрание приеме позиция. „И ГЕРБ ще се дърпа. Как с „Атака” да имам консенсусна позиция, след като искат да ни извадят от НАТО и ЕС, да ни пратят обратно при Крим и да имаме консенсус с „Атака”?“, попита Борисов. „Ние не сме БСП и ДПС, ние сме сериозна европейска партия. Това, че ще спретнат комисия за Плевнелиев, мислят ли, че нещо ще се направи? Само два часа занимават парламента с глупости. Срамота, но такова им е нивото. Жалко е, че нашите симпатизанти ще искат после и ние да вършим като тях анкетни комисии за кой ли не”, посочи Борисов.

 

„Президентът Путин отново си изигра картите най-добре от всички. Той на няколко пъти удържа много добри победи. Когато трябваше да бъде смирен, беше, за да се проведе олимпиадата в Сочи. Преди отстоя интересите си в Сирия, сега в Украйна. От вчера това, което чувам, че си изтегля войските от границата, съм убеден, че на президента Путин война не му е нужна, защото всеки, който познава Украйна, с нейните 50 милиона, знае колко пари трябват за там. Давам си сметка, че ЕС и Русия са на едно мнение. Европа война не може да понесе. След тази тежка финансова икономическа криза, една подобна военна авантюра, ще е пагубна и за Русия, и за ЕС. Убеден съм, че всички си дават сметка. За разлика от другите управници, президентът Путин е идвал и при мен, разговаряли сме по телефона. Винаги съм отстоявал позициите си. Затова спрях „Бургас – Александруполис”, АЕЦ "Белене", защото не бяха изгодни за България. Но с две ръце казах, че ще подпиша „Южен поток”, защото е изгоден за България. За разлика от настоящите управляващи, аз съм си направил авторитет при тези лидери”, допълни Бойко Борисов.

 

„На Станишев първите копки и заварки са такива, че може само да разсмеят човек, както третата първа копка за „Белене”. Преди една година правиха първа заварка на „Южен поток“. Взели тръби назаем, турили две тръбички една до друга. Заварили, за да кажат, че са почнали – преди една година, без да имат договор, без да имат нищо. Сега, понеже са под наем, са си върнали тръбичките и вече няма заварени тръби. Този Стойнев ми обяснява, че те били под земята. Като се подпише договор за „Южен поток”, като се изкопае канавката, да се положат тръбите, тогава ще го обявиш. За какво ходиш да правиш заварки?”, коментира още Борисов. „Правете си заварки в партията, и без това се заварявате там непрекъснато. Какви заварки ще ми правите посред поле една година преди да имате договор? Нямат още договор. Той ми дава акъл, че били под земята. Кажете на г-н Стойнев – ще изкопаеш една дупка, ще сложиш вътре тръбите, да изглежда малко по-достоверно, ако са под земята”, добави Борисов. Той посочи, че по време на неговото управление е направен 43 км. тунел за метро

 

Председателят на ГЕРБ посочи, че този парламент действително е загубил всякакъв смисъл да съществува. „Какво по-естествено от това, Орешарски да се срещне с австрийска компания – нали всеки инвеститор, всяка голяма компания, като дойдат, искат да се видят с първите мъже или жени в държавата. Особено, когато има такава тежка политическа конфронтация и нестабилност. Така че е нормално и Орешарски да се вижда, и президентът, и аз, и всеки, който по някакъв начин има отношение към привличане на инвеститори“, коментира Борисов.

 

Според него е безспорно, че Тройната коалиция са БСП, ДПС и „Атака“. „Виждате в какъв синхрон действат. Това за всички е ясно и не знам как в предизборната си кампания БСП и ДПС казват на своите, че са с „Атака”. Не знам и какво „Атака” обяснява за факта, че е с ДПС. Не си ги представям на техните срещи”, посочи Борисов.

 

“Снощи за първи път гледах клиповете им – голям срам е било, голям смях. Някакви боксьорчета си бият крошета. Станишев не знам дали вече се изявява като боксьор”, коментира председателят на ГЕРБ. „Такъв срам, такова падение на БСП не съм си представял, че един ден може да дойде“, допълни Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев