Десислава Танева, ГЕРБ : Посланията на управляващите за приоритет на животновъдството са поредната популистка лъжа

Десислава Танева
08.05.2014 / 15:16

ПОСЛАНИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ПРИОРИТЕТ НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО СА ПОРЕДНАТА ПОПУЛИСТКА ЛЪЖА, коментира Десислава Танева пред областния всекидневник "Борба" във Велико Търново. Тя е народен представител от ГЕРБ последователно в 41-вия и 42-рия парламент. Председател е на Комисията по земеделие и гори и зам.-председател на Комисията по контрол на европейските фондове в предходното Народно събрание. Позната е като безспорен авторитет и експерт по въпросите на земеделието.

 

През почивните дни г-жа Танева бе във В. Търново заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, водача на евролистата Томислав Дончев и третата в нея - Мария Габриел. Те посетиха събора на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир, където разговаряха с представители на бранша и с много граждани.

 

- Г-жо Танева, вие сте добре позната в региона на Велико Търново, който освен с туризъм е свързан и с българското земеделие. Много жители се вълнуват от проблемите в сектора. Каква е реалността днес в сравнение с преди година.

- Вашият регион ми е любим. Предишната ми работа бе свързана с местна пивоварна, а Велико Търново е град, който много харесвам. Поводът отново да бъдем тук с колегите бе Третият събор на овцевъдите. Искам да подчертая, че този събор се провежда по инициатива, която тръгна по време на управлението на ГЕРБ и отпуснатата държавната помощ, която подкрепи провеждането му. За съжаление, една година по-късно политическите послания на управляващите за приоритетите в животновъдството се оказаха поредната политическа лъжа и са точно определение за това какво представлява политиката им – просто една популистка лъжа. Към настоящия момент състоянието на животновъдството е изключително притеснително. Първо поради факта, че са намалени подпомагането и плащанията на животновъдите. Например стартира схема „Де минимис”, която е с над 2 пъти по-малък бюджет, отколкото беше по време на мандата на ГЕРБ, въпреки обещанията на управляващите и дори въпреки подписаните споразумения между управляващите и браншовите организации! Тези споразумения очевидно се подписват в момент, когато трябва да се потуши социално напрежение, а после не се изпълняват. Второ, притеснително не само за животновъдите, а и за целия сектор е Програмата за развитие на селските райони. Това, което е предложено към момента на бранша, по никакъв начин не отговаря на интересите на земеделските производители, а напротив – ощетява ги. Така предложената програма ще работи не за тях, а за обслужващите звена – консултанти по проекти, професионално обучение, пиар агенции и всички подобни допълнителни услуги, но не и за реалния сектор!

Програмата ще е в малко по-различен технически вид, но мерките, които бяха за земеделските производители – 121, за преработвателите – 123, включително общинските мерки за селските райони, са с намалени бюджети с близо 1 млрд. лева. А бюджетите за консултации и подобни обслужващи дейности са увеличени с повече от 300 млн. лева. За това говорим – за пряко ощетяване на българския земеделски производител от политиката на сегашните управляващи и пълна невъзможност реалното българско земеделие да получи това, което му е договорено от правителството на ГЕРБ за новия програмен период.

Вече сме в средата на тази година, а през август България трябва да представи земеделските си политики, които ще провежда като схеми, от които ще се възползва. Все още нямаме публично оповестен проект на такива намерения и не знаем как България ще приложи директните плащания, или Първи стълб. Реформата в новата обща селскостопанска политика е много гъвкава и дава възможност за различни национални решения според спецификите на съответната страна. В този смисъл в този програмен период правителството, което и да е то, ще има много по-големи възможности да използва средствата по най-ефективния начин според националните си проблеми. Към момента, за съжаление, от сегашното правителство по никакъв начин не се виждат политики и действия, които да говорят, че сме се възползвали от възможностите, които Брюксел ни е дал.

- Има ли реално недоволство в сектора заради всичко това?

- Да, има огромно недоволство. За първи път от присъединяването ни към ЕС стартира кампанията за подаване на заявления за подпомагане на земеделските производители и очертаванията на площите, които ползват, с 18 дни закъснение. Искрено се надявам администрацията да е направила съответния график, така че да се компенсира закъснението в полза на земеделските производители. Да не говоря, че нормативната база, наредбите, които уреждат процедурите и правилата за тази кампания, излязоха със закъснение и след срока по европейски регламент – 1 март, от който стартира кампанията. Недопустима управленска немощ! Надявам се всички тези преки нарушения на регламентите да не доведат един ден до санкции към страната ни, защото това би ощетило пак самите земеделци.

- Според вас ще се разраства ли този скандал „19/45”, който е без прецедент?

- Скандалът е безпрецедентен, безпрецедентно е и мълчанието на Министерството на земеделието. При скандали с много по-малки съмнения за корупция по времето на мандата на ГЕРБ веднага се уволняваха виновните и се търсеше политическа отговорност. А тук говорим за факти, които всеки в горския сектор знае, за публично известни тайни. Разбира се, има компетентни органи, но в крайна сметка след всичко, което се случи, е крайно нелогично мълчанието на МЗХ. Очевидно тези публично известни практики са въпрос на политики в горите, които МЗХ прилага в сектора.

- Един въпрос, който прави сериозно впечатление – откриването на риболовния сезон, така че да съвпадне с деня на изборите… Как ще коментирате?

- Това е поредното безочие на управляващите! За първи път риболовният сезон се открива толкова по-рано – на 25 май, след като винаги това е ставало на 1 юни. Това противоречи на всички екологични правила и норми на съответното законодателство. Прави се с една-единствена цел – на 25 май страстните рибари да пуснат въдиците, а не да пуснат бюлетини в урните! Единственото обяснение, което чухме за това, е, че се прави в полза на рибарите – да бъдат доволни. Аз съм сигурна, че те ще са доволни. Но моят съвет е да отидат да хвърлят въдицата, но да се приберат след това навреме, преди края на изборния ден, и все пак да дадат гласа си. Тези избори са трудни, защото за обикновения български гражданин европейските теми са много далечни и няма тази мотивация за упражняване на вота, каквато има например на местен вот или на парламентарен. Управляващите в момента предприеха всички възможни начини да възпрепятстват високата избирателна активност, защото тя е в тяхна вреда. Нормалните, мислещи и интелигентни хора ще отидат за риба, а гласът на етническите малцинства, на маргинализираното ромско население, да си го кажем в прав текст, знаем за кого отива – за сегашните управляващи. И това е целта. Аз обаче винаги съм вярвала в интелигентността на българина и се надявам, че и на тези избори ще я покажем.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев