Бойко Борисов: Изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер!

---
17.06.2014 / 16:48

Поел съм ангажимент след председателски съвет, на който ще участва Цецка Цачева, да се изброят 10-15 закона, ратификации, което би могло да се направи. Изрично съм подчертал, че искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер – така, както направиха със Сметната палата. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите при президента, „Или да подпишат още някой договор и после да не знам какво да правим. Поели са този ангажимент. Надявам се, след консултации да го спазят и когато имаме този списък, огласен публично в парламента, ще влезем и ще гласуваме така, както е добре за страната”, посочи Борисов.

 

По повод оставката на кабинета Бойко Борисов заяви, че трябва да се започне отзад напред- от 28 септември – 12 октомври, една от трите дати, която се приеме след консултации в парламента. По думите му управляващите са гарантирали, че няма да се отметнат, защото те могат да се отметнат отново. Би трябвало отзад напред като се тръгне – да се тръгне тогава със служебно правителство, защото всички се съгласиха, че юли е било на инат и екзотика , коментира лидерът на ГЕРБ. На въпрос дали са взели средствата на държавните фирми, Борисов заяви: „Взели са им ги, защото ги няма парите. Няма за пенсии, няма за заплати. Това е тема, по която се надявам след консултациите да се обединим, защото те не искат да признаят краха на държавата. Орешарски казва: не съм чел, не мога да ви отговоря. Хубаво е премиерът да чете”.

 

В коментар на провелото се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Бойко Борисов заяви, че е удовлетворен дотолкова, доколкото се е постигнала дата за избори, което обществото иска и което резултатите от изборите са показали. Според Борисов другите теми – за „Южен поток”, за еврокомисар , ще бъдат обсъдени на консултациите между парламентарно представените партии. „Това го записахме в споразумението. Иначе съм крайно неудовлетворен от отговорите на г-н Орешарски. Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят, но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор – тепърва ще чете”, заяви Бойко Борисов. „Не съм удовлетворен от това и това до голяма степен още повече ме плаши, защо няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже”, добави той.

 

„Мисля, че се разбрахме консултациите за предсрочните избори да започнат във вторник. Сергей Станишев го нямало днес и утре, после Лютви Местан го е нямало. Ние със Сидеров сме си тук, така че за вторник. Консултациите ще се провеждат в парламента“, каза още Бойко Борисов и добави, че не държи на датата – която изберат. За мен беше важно да дадат оставката, посочи Борисов.

 

В коментар, че Реформаторският блок и „България без цензура” са настояли да участват в консултациите, Борисов каза: „Бяхме най-голямата партия не с 5 и 6 процента близо две години, когато създадох ГЕРБ и не сме участвали никъде. Не съм против, но те са много малки, за да проявяват такива големи претенции. Като пораснат, като влязат в парламента, както ние – да. Две години аз като кмет и шеф на ГЕРБ, даже не бях и председател по закон тогава, не ме канеха никъде и нищо не казвах, а бяхме най-голямата партия, не шеста или седма. Нямам нищо против и да участват. Нека си изпратят представители – аз съм „за” широко консенсусно начало на всичко, но да поставят ултиматуми и да се правят на най-големите, като не са най-големите – то е видно”.

 

„Вече имаме нова хипотеза за референдума. Ако примерно днес се гласува референдум, той до три месеца да се проведе. Това означава да се проведе до 17 септември. Договорили сме се за другите избори – да са от 28 септември до 12 октомври. Това означава, че ако днес се вземе това решение, трябва да похарчат още 30 милиона в рамките на 2-3 седмици. Дотук ни доведе този кабинет и този парламент. Всяко нещо, което се предлага, е капан. Неслучайно ни свикват извънредно днес. Надявам се г-н Миков да прояви разум и да се направят консултации по тази тема. Не може от трите точки само една да бъде гласувана. Нали затова искаме тези 2 милиона, които са навънка, да имат право да гласуват, да участват, да има електронно гласуване”, каза още Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев