Бойко Борисов: На БСП, на ДПС и на „Атака” вяра не може да се има

---
18.06.2014 / 12:42

„На БСП, на ДПС и на „Атака” вяра не може да се има“. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По-рано, в пленарна зала, той предложи разглеждането наново на закона за МВР да остане за след вторник. „За съжаление, не виждам Местан, Станишев, Волен Сидеров. За радост, Мишо Миков е тук. Вчера в присъствието на председателя на Народното събрание четиримата лидери на парламентарно представени партии твърдо, единодушно, без никакви забележки или уговорки се разбрахме за постигане на съгласие за плавен преход. Във втора точка на това, за което сме си стиснали ръцете, сме записали определяне на парламентарни приоритетни задачи. Разбрахме се за вторник в парламента да определим 10-15 закона. Според мен, законът за МВР, който финансово не е обезпечен, който означава, че ще се назначава без конкурс, е реваншизъм и не е в тона на приетото изречение за плавен преход към политическа стабилност и съгласие“, посочи от парламентарната трибуна председателят на ГЕРБ. Той допълни, че има постигнато разбиране за изпълнителната власт, кабинетът да не подписва нищо важно.

 

„Тъй като вчера съм си стиснал ръката със Сидеров, Местан и Станишев, за да стигнем нормално до избори, бих призовал нашите депутати от ГЕРБ да оттеглят от дневния ред разглеждането на внесените от групата промени в Наказателния кодекс, във вторник да приемем дневния ред. Склонни сме да го направим, защото това е важно за толерантността в тази зала”, заяви от трибуната на Народното събрание Бойко Борисов.

 

След първоначалното гласуване на предложението Борисов коментира повдигнатите в зала въпроси и пред журналистите в парламента. „Не само че ни порязаха, те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера“, заяви председателят на ГЕРБ. Той посочи, че вчера лидерите на другите три парламентарни партии не само са се подписали и приели, но са редактирали текста от КСНС. „Във втора точка ясно е казано да се определят приоритетите на парламента и на изпълнителната власт. Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети тази седмица след консултациите кои закони и какво могат да подписват и какво не”, допълни Борисов.

 

“Оттук-нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност – реваншизъм до дупка сега. Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ, те се подиграха с мен . Те не разбраха урока за Сметната палата. Аз и тогава им казах – не правете главния одиторен орган на държавата от две провалени партии. Не го правете“, коментира още председателят на ГЕРБ.

 

Той посочи, че думите на Лютви Местан за диалог и разбирателство нямат никакво съдържание, защото след като вчера са си стиснали ръцете и са се разбрали, той след това излиза и казва, че не е говорено за Сметната палата и закона за МВР. „Ние не можем да знаем във всеки един момент те какво ще правят. Ние сме се разбрали категорично вчера за принципни неща, така че аз съм много повече за диалог и по тази причина от трибуната на парламента обявих, че двете точки, които те предлагат трябва да се оттеглят. Хората на Местан обявиха конфронтацията и ако ние продължим да се подвеждаме по вълка в овча кожа, няма как да стане. Той говори мило и обяви колко са диалогични, а в същото време искат да сменят всички пунктове на МВР, които буквално не се справиха на изборите", заяви още Бойко Борисов.

 

Той призова ДПС да не се хващат за думата „война“, а да кажат на депутатите си за това какво са се разбрали на КСНС. "Нека да бъдат коректни, ако искат коректност от нас. Думите им са много хубави, но реалностите по тях са съвсем различни. Ако искат коректност, аз ще си оттегля думата "война", а те да си оттеглят всички решения, дакато не седнем и не ги съгласуваме. Защото в противен случай те ще направят много важни назначения в държавата, а след това ще искат ние да работим с тях", допълни председателят на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев