ГЕРБ – Сливен гласува против увеличаването на дълговете на общината

---
26.06.2014 / 11:31

Отчетът на бюджета на община Сливен за 2013 г. е неразбираем и може да се определи като „пълна мъгла”, „замазване на очите” и „излизане от положението. Това заяви от трибуната на Общинския съвет общинският съветник от ГЕРБ и член на Постоянната комисия по бюджет и финанси в местния парламент Васил Йовчев. По думите му, през последните няколко години на едноличното управление на кмета Милев, в отчетите липсва анализ и критика на бюджета, правят се грешни изводи, липсва маркирането на слабости и се крие истинското състояние на общината.

 

„Когато се приемаше този бюджет аз бях против, защото в него липсват всякакви приоритети и ангажименти, има нереалистични прогнози на приходите, зад които се крият раздути разходи. Има лошо управление на парите от местните дейности, липсва разбиране на общината за използването на средствата по европрограмите, има лошо управление на общинския дълг, с тенденция за неговото увеличаване. Бюджетът не е изиграл своята роля като социална политика. Не достига до гражданите основно с това, за което е предназначен. Не съм чул нито един гражданин, общински съветник, никой от общинската администрация да даде добра дума за състоянието на града и неговото управление. Всички оценки са много негативни и са свързани с непукизма, бездействието, дребнавостта на темите и пълно пренебрегване”, каза Йовчев. Той остро критикува състоянието на града, непочистените райони, увеличението на разходите по всички функции, лошо управление на парите за местни дейности и похарчените средства за обекти, по които нищо не е направено.

 

Васил Йовчев подчерта, че съветниците не са длъжни да приемат с лека ръка всеки отчет. Според него, неприемането на един бюджет означава, че се изостря вниманието на проверяващите за истинското състояние в общината. Той призова към съпричастност и критичност към новия бюджет и недопускане на ситуация на още по-голяма задлъжнялост на общината. От името на Групата на ГЕРБ Йовчев призова отчетът да не се подкрепя, както и предложението за изтегляне на нов заем от близо 5 милиона лева от общината за водния цикъл на града. „Категорично съм против увеличаването на дълга и не виждам сериозно основание за това”, допълни той.

 

Председателят на групата Димитър Митев заяви, че ако водният цикъл не бъде изпълнен, отговорността е на кмета и на общинската администрация. Той уточни, че в бюджета на общината за тази година са заложени близо 5 милиона лева за водния цикъл, което означава, че средствата са осигурени и изрази недоумение защо трябва да се тегли нов заем. „Защо този заем се иска точно сега, а не например в края на годината? Защото идват избори ли?”, попита от трибуната Митев.

След гласуването предложенията за изменение на бюджета и изтеглянето на нов дълг, не бяха приети.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев