Скандалът с фонд „Земеделие” е безпрецедентен, според Десислава Танева

---
15.07.2014 / 12:53

Скандалът с Фонд “Земеделие” е безпрецедентен в историята на неговото съществуване и е в резултат на безпрецедентната безотговорност на ръководството. Това заяви за „Канал 6” народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. Тя изрази възмущението си от факта, че над 2000 договора на одобрени бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) не са подписани, с което се ощетяват над 2000 земеделски производители. Срокът за договорирането на мерките е изтекъл на 30 юни.

„Не мога да разбера как може някой да не осъзнава отговорността на позицията, която заема, независимо от коя партия е! Сега 2000 земеделски производители ще бъдат ощетени, ще загубим 600 милиона бюджет заради престъпното бездействие на изпълнителния директор на най-голямата разплащателна агенция в страната. Не знам дали следващото ръководство може да предприеме някакви процедури, за да не бъдат ощетени земеделците. В Брюксел няма значение кой е изпълнителен директор. България се представлява от овластените лица. Има процедури и регламенти, които трябва да се спазват”, каза Танева.

От средата на октомври 2013 г. ПРСР е без сертифициращ огран, въпреки, че проблемът е поставян от ГЕРБ дори пред ресорния вицепремиер Златанова. Средства, разплатени без сертифициращ орган, на практика са в риск, каза Танева. От октомври 2013 г. досега са разплатени 1 млрд. и 600 млн., като в това число влизат и директните плащания. Ако регламентът за акредитация на Разплащателна агенция се приложи пряко, тези средства също са под риск. Другият проблем е, че в Европейската комисия не е изпратена нова програма за одобрение, което означава нулева година за земеделието ни. Тя поясни, че в най-добрия случай програмата може да заработи след година и половина закъснение. Танева припомни, че работните варианти на програмата, които бяха оповестени публично, на практика не са одобрени от нито един от секторите, защото не защитава интересите на реалния земеделски производител, а за консултантите и обслужващите звена. Възниква проблем и с директните плащания. Те ще се извършват по различен начин и системите не са адаптирани по новите правила. В края на юли изтича срокът, в който начинът на плащане трябва да бъде изпратен в ЕК, но за това няма никаква готовност.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев