Бойко Борисов: С пари колкото за три магистрали „Хемус” ще оправяме бакиите около КТБ

---
15.07.2014 / 14:08

Инфраструктурата е основно перо да печели туризмът, затова сме се старали да го правим. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на дискусия „Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление”. По думите му, тези магистрали са правени с 15% от държавните пари. „Асфалт не се яло – как ще отидеш да го видиш? Това ще накара хората да отидат там. Така сме разсъждавали. Само с 15% от нашите парички. Другите ги дават немци, италианци, французи. Сега ще дадем 3 млрд. и половина. Все едно три магистрали „Хемус”, за да оправим някакви бакии. Сега говорим за милиарди, които ще заминат за някъде”, подчерта Борисов.

 

Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ ще продължат да правят инфраструктура и да се заделят максимални средства за културния туризъм и съответно в тези сфери, в които досега са подпомагали – кино, театър. „Да си ремонтираме там, където има недоремонтирани опери, театри. Виждате картинките колко са много. Там имаме европейските фондове”, допълни още Борисов. Лидерът на ГЕРБ увери, че колкото и да е тежка кризата, в каквото и състояние да е държавата, дали ще са управляващи, или в опозиция, политиката по тази програма ще бъде тази.

 

Бойко Борисов обясни, че стотици археолози и чираци работят на тези обекти. По думите му, това са работни места, а такива знатни неща, каквито в света ги няма, държавата има две задължения. „Дай пари на археолозите да правят разкопки и им направи път да отидат туристите да ги видят. Ако трябва да пътувам 6-7 часа в едната посока и 6-7 часа в другата посока, ще го гледам на снимка”, посочи Борисов. Той коментира социологическо проучване, в което е зададен въпросът какво се чува, когато се каже България. „Вижда се, че в най-тежката финансова икономическа криза сме построили толкова, колкото за 20 години не сме построили, в Европа съм чул две неща буквално за България. „Едното е археологията, другата финансовата ни дисциплина. В най-тежката криза в света запазихме България абсолютно стабилна, без никакво сътресение в банковата система или където и да е било. Една година след като кризата замина, дойде в България. С колегите сме спорили много, особено като ни бавеха магистралите. Даваха се и се дават пари много в тази посока”, заяви Борисов.

 

Бойко Борисов коментира и разговор с проф. Николай Овчаров, че са били дадени огромни пари за разкопки, а губенето на европейски пари е престъпление. Според лидера на ГЕРБ в най-бедната държава да имаш приготвени пари само да отидеш да ги вземеш и да не се прави просто си е престъпление. На въпрос какво очаква от проведената дискусия за култура, Борисов обясни, че ГЕРБ са подкрепяни, защото това, което са правили за археологията, културата и инфраструктурата се отчита от хората - както Закона за киното и театрите.

 

„Една година може да се каже, спокойно, не само пропусната от време, а накрая ще ни струва около 3 милиарда и половина това, че сме си избрали такава тройна коалиция”, заяви Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ обясни, че иска оставката на ръководството на БНБ, защото те страдат от липса на репутация. „Каквото и да кажат, не мога да им вярвам. Не мога да допусна, че ще излязат и ще говорят, ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор ще излиза след това да се черви и да обяснява, че такова нещо не е имало”, допълни той. Бойко Борисов подчерта, че за да бъдат адекватни решенията, трябва да се знае самата истина. „Вчера разбрах, че чудовищни неща са се случвали там, а правителството е невинно. Как може да се преразпределят на хора стотици милиони без данъчните, без финансовото разузнаване, без финансовото министерство ако щете, които отчитат всяка седмица, всеки месец приходите от данъци. Не мога да повярвам какво се случва”, каза още Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев