Бойко Борисов: Да извикат Атака и да приемат актуализацията на бюджета, дефицитът е 7%

---
17.07.2014 / 15:48

ГЕРБ е опозиция и искаме да влезем в пленарна зала за оставката на Пламен Орешарски. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Затова, както се събраха за Закона за МВР, Закона за Сметната палата, да си поканят Атака така, както една година им правиха мнозинство. Да си изконсумират всичкото управление тази тройна коалиция и независимите депутати на Николай Бареков и да не се оправдават с ГЕРБ“, категоричен бе Борисов. По думите му, актуализация на бюджета няма. „Те предлагат 200 млн. лева. Д-р Райчинов каза, че 328 млн. е минимумът. С една дума те искат да замажат положението с някакви парички, докато се измъкнат, да дойдат изборите и следващото правителство да трябва да направи всичко това, което вчера го доказаха. Дефицитът е 7%. Тук са парите на общините, парите на БДЖ, парите за еврофондове, за Здравната каса. Или правят всичко в пакет така, както се разбрахме, или да си поканят Атака, да си поканят независимите, да влязат да си гласуват, това не е наша работа. Има още една седмица този парламент. Не искам да нося нито активи, нито пасиви от тяхното управление една година”, подчерта председателят на ГЕРБ.

 

„Една година Атака, ДПС, БПС и независимите депутати на Николай Бареков работеха в пълен синхрон в този парламент. Нито едно предложение на ГЕРБ не беше прието. Как така през последната седмица ГЕРБ им стана толкова важен, за да ни пришият едно или второ управление и Волен Сидеров да си пусне платено съобщение до всички медии, че ние крепим парламента, като ги крепи една година. С тези игрички приключихме”, посочи Бойко Борисов. Според него трябва малко по-дълго да се говори. „Защото ако се взима по едно изречение от контекста на това, което сме се договорили през седмиците, се получава накрая една възможност на Сидеров да говори, че всъщност ГЕРБ пази парламента. Корнелия Нинова да излезе и да говори, че видите ли от ГЕРБ зависело да се приемат някои закони. Искам да им дам конкретни предложения. Първо, вкарват Закона за МВР да се отмени, така както Атака ги подкрепи, заедно с депутатите на г-н Бареков. Тогава ГЕРБ ще влезе да прегласуваме закона. После Закона за Сметната палата, който Атака им подкрепи. Два изключително важни закона за тях и абсолютно маловажни за обществото. За да няма спекулации, че ГЕРБ променял нещо”, заяви председателят на ГЕРБ. По думите му, на консултациите при президента, БСП и ДПС са поели ангажимент да бъде приет пакет от мерки за финансовата стабилност на държавата. „Тръгнахме да изпълняваме нашите ангажименти, в следствие на което се отприщи едно говорене срещу нас от всички посоки. Първо, БСП се опитва да се измъкнат от катастрофата, в която вкара страната. За тяхно съжаление обаче, тяхното експертно правителство им даде проектобюджет с дефицити, които показват, че катастрофата е реална. Ние искахме те да кажат истината докрай, те я казаха на половина. Дори и на половина това, което признаха вчера, е чудовищно за една година управление. Само за една година те нанесоха непоправими счети”, категоричен бе Борисов.

 

Според председателят на ГЕРБ, Атака трябва да дойдат в парламента, за да бъде дадена глътка въздух на болниците за години напред, като се приеме актуализацията на бюджета. „Оставете ГЕРБ. Те ни изнудват всеки ден. Чувствам отговорност да влязат веднага и да махнем Закона за МВР, Сметната палата и ще гласувам тогава. Ние имаме условия. Нашите избиратели казват: „Защо се пришивате с ДПС и БСП в последната седмица? Защо те не си актуализираха бюджета преди две седмици?”, обясни Бойко Борисов. Той посъветва журналистите да потърсят за обяснение Корнелия Нинова, Лютви Местан, Волен Сидеров. „200 млн. лева не стигат за нищо. Защо направиха Закона за МВР, това ли им беше важно? Защо тогава не направиха актуализация на Здравната каса? Следващото правителство ще вдигне тавана на дефицита, тавана на дълга в истинските му размери и ще се разплати”, посочи Борисов.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев