Бойко Борисов: Мандатоносителят не си подкрепя правителството, а една година го слушахме, че Орешарски и компания са най-големите експерти

Бойко Борисов
18.07.2014 / 11:42

Мандатоносителят не си подкрепя правителството, а една година го слушахме, че Орешарски и компания са най-големите експерти. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Нима само предни няколко дни премиерът Орешарски не излезе и не каза, че не трябва актуализация на парите в Здравната каса. Същото го каза и министърът на здравеопазването. Изведнъж днес ми казвате, че здравето е най-важното. Да, най-важно е, когато от месеци говорим, че трябва да се актуализира бюджета, те си гледаха Закон за Сметна палата и МВР. Изведнъж за няколко дни решиха с 200 млн. Те трябва да вкарат 500. Или да вкарат актуализация като хората да стане ясно, че са източили и няма пари в държавата, не са си събрали приходите, харчили са повече отколкото трябва, това, което говорихме една година. Сега да се събираме да правим актуализация. Това е замазване за пореден път на очите”, подчерта Борисов. На въпрос дали това означава, че днес е краят на този парламент, той коментира, че истински се надява да е краят и тази агония в държавата да престане.

 

„Нали го вееха като знаме за експерт миналата година. Било най-експертното правителство. От една седмица Станишев не се е появил, не се е чул, не се е изказал. Изведнъж всеки ден – ГЕРБ, ГЕРБ. Чакайте, ние сме опозиция. След 5 октомври ще ни търсите нас”, коментира още Бойко Борисов.

 

Попитан дали ще участва в консултации в понеделник, Борисов обясни, че на всички консултации досега е участвал, а от БСП винаги идват различни хора. „На едните бяха Станишев, след това дойдоха Мерджанов и Гечев. Не знам с кого там трябва да се говори. Всичките са кандидати за постове и не знам кой ще участва на такива консултации”, коментира той. Според него че на последните консултации при държавният глава, Мерджанов непрекъснато е повтарял, че не е оторизиран да взима решения и е звънял по телефона. Борисов обясни, че така и не разбрал с какво не били съгласни от БСП.“Кой ги представлява? С кого да водим консултации? Ако знаех кой представлява БСП, да седна и да говоря с него. Кой управлява там, аз не знам“, заяви още Бойко Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че за пореден път е станал свидетел, че БСП не стои зад това правителство. „Преди един месец ДПС не стоеше зад това правителство. По сутрешния блок водещият каза, че от ГЕРБ зависел кворумът. Кворумът в парламента една година се правеше от БСП, ДПС, „Атака”, независимите депутати на ББЦ. Как за една седмица всички започнаха да говорят, че от ГЕРБ зависело каквото и да било в парламента?“, каза Борисов. По думите му, една година на „Атака” са се давали всички постове, които желае и неслучайно техни представители оглавиха всички комисии срещу него. „Аз ви помолих, когато гласуваха Сметната палата и Закона за МВР, всички медии да помните тези дни, че те ще бъдат фатални за това правителство. Те го направиха. 10 млрд. на практика няма в държавата, те искат да актуализират с 200 млн. да си измият ръцете. Откога Орешарски не им е любим?”, подчерта Бойко Борисов.

 

„Те искат в последните дни да решат всички проблеми, които правителството създаде през годините. Безотговорно е това поведение от тяхна страна”, заяви Борисов. На въпрос, че Лютви Местан е казал, че е готов на актуализация на бюджета, включително да бъде отразен реалният дефицит, Бойко Борисов отговори: „За съжаление, те се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме – да седнем на масата, да се видят дефицитите и в строителството. И строителите спряха, и здравните работници спряха, еврофондовете спряха, енергетиката – 3 млрд. Ако всичко това се извади и се сложи на масата ще видите, че имаме един чудовищен дефицит“, каза още Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев