Цветан Цветанов: Полицейските структури трябва да бъдат на едно и да нямат нищо общо с контраразузнавателните

---
31.07.2014 / 16:57

“При връщането на балансиращата роля на президента трябва да има цялостна промяна на закона, връщането на ГД БОП в структурата на МВР – ще можем да създадем тези стандарти, които са приети в Европа. Полицейските структури трябва да бъдат на едно и те да нямат нищо общо с контраразузнавателните структури, както наблюдаваме в момента в ДАНС”. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов при представянето на програмата на ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г..

 

„Всеки един от ръководните служители ще бъде преназначен съгласно промените в Закона за МВР и ще бъдат с назначаването на указ на президента. Ще се вземат предвид всички професионални качества на всички, които ще оглавяват висшите професионални служби. Трябва доста да погледнем това, което се случи в Лясковец, това, което се случи с всички демонстрации на полицейско присъствие, но никаква реална работа особено в европейския вот, когато се позволи журналистите да бъдат разследващите полицаи, а полицаите да бъдат наблюдателите, зрителите на журналистическите разследвания”, допълни Цветанов.

 

Той добави, че от ГЕРБ искат да се приемат законите за НРС, за военна информация и устройственият закон за специалните служби.

 

Според Цветанов има пари във фонда, който беше създаден през 2011 г. за пътна безопасност и те възлизат на над 40 млн. лв., събрани от всички нарушители на пътната безопасност. Според заместник-председателя на ГЕРБ обаче има неадекватно управление на тези средства и недобра политика. „Средно годишно за последните 20 години имаме 1000-1100 жертви по пътищата. Препоръките на ЕК са тази бройка да бъде намалена с 50 % до 2020 г. Успяхме да променим законодателството, да увеличим контрола и 2010 г., 2011 г. и 2012 г. достигнахме нива от 1963 г. В момента наблюдаваме нещо изключително тревожно – първото полугодие на 2014 г. съпоставимо с първото полугодие на 2013 г. има увеличаване на жертвите с 42 души, което значи, че на месец има 7 жертви повече, отколкото в предходната година”, посочи Цветанов.

 

„Какво се случи с реформата „Йовчев-Бисеров”? Тя е изключително неудачна, тя доведе до изключително голямо обществено неодобрение. Виждате това, което беше с протестите, как се отнасяше полицията с мъдрите решения, които се взимаха от политическото ръководство за включването на белия автобус, където се стигна до ексцесия и можеше да има жертви при този сблъсък с полицията, което беше абсолютно неуместно”, подчерта Цветан Цветанов.

 

„Нашата основна цел ще бъде отмяната на реформата „Йовчев-Бисеров”, която беше проведена по силов законодателен начин, но не с диалог и консенсус. Много е важно да върнем доверието на евроатлантическите партньори. Извеждаме звеното за СРС от ДАНС и вливането им в ДАТО. Не смятам, че България е достатъчно богата, за да може да поддържа подобни две структури, които да се конкурират”, каза още заместник-председателят на ГЕРБ.

 

Цветан Цветанов посочи и някои от належащите реформи – изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил, изваждане на всички полицейски и разследващи функции на ДАНС, възстановяване на балансиращия ред за президента, връщане на конкурсното начало.

 

Заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че почти всички секторни програми на партията са в напреднал етап на разработка. „В края на август може би ще бъдем готови за евентуално представяне на управленската програма в секторните политики”, добави Цветанов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев