ГЕРБ: Повтаряхме, че направените заменки от Тройната коалиция на Станишев ще донесе стотици милиони загуби за България

---
06.09.2014 / 19:33

Сделките за замяна на горски територии, извършени от 2007 г. до 2009 г., представляват нерегламентирана държавна помощ. Това каза на пресконференция водачът на листата на ГЕРБ в Сливен Десислава Танева „Става въпрос за близо 24 000 дка държавен горски фонд, заменен с горски територии на физически и юридически лица по оценки, които ЕК счита, че не са пазарни. Над 3000 дка от тези заменени територии са изключени от държавен горски фонд, т.е. са със сменено предназначение по такси, които се считат за непазарни”, добави Танева. Тя определи решението на ЕК като тежко за България. „Предупреждавахме за това решение, което е вследствие на поредица от решения, действия и политики на корупция на старата Тройна коалиция, управлявала България до 2009 г. Когато влязохме в мандат през 2009 г., наложихме мораториум върху тези заменени горски територии за смяна на предназначението. С новия Закон за горите от април 2011 г. оставихме тези заменени гори само гори. Обявихме тези 132 замени и ги направихме така, че да не може да им бъде сменяно предназначението. За периода 2003 – 2009 г. горските територии, предмет на замяна, които представляват нерегламентирана държавна помощ, са около 33 000 дка”, посочи Десислава Танева.

По нейните думи има риск от стотици милиони лева, ако държавата не е в състояние да вземе нерегламентираната държавна помощ от бенефициентите, която касае предприятията. „Оттук-нататък следва в двумесечен срок държавата да направи пазарна оценка на тези 132 сделки, които касаят предприятията, и да изиска от бенефициентите – тези, които са получили държавни горски територии по занижени цени, да възстановят тези суми, спазвайки регламента за държавните помощи de minimis, или които са над 200 000 евро в период на 3 години получена общодържавна помощ за всяко предприятие. Оценката трябва да бъде направена до 2 месеца, до една година България трябва да докаже, че са възстановени сумите от тези бенефициенти, които са получили нерегламентирана държавна помощ. В противен случай България ще дължи тази сума като глоба”, обясни Танева.

„Кой сега ще поеме политическата отговорност за поредната санкция, която ни очаква от Брюксел? Как БСП и Станишев като лидер на ПЕС ще защитят българския данъкоплатец и ще съдействат за това бенефициентите, които очевидно са били близки с властта, да ги мотивират да възстановят в държавния бюджет полученото несправедливо и в повече”, попита тя.

„Ако ГЕРБ получи общественото доверие, ще продължи последователната си политика за опазване на българската природа и на българската гора. Ще положим всички усилия от неправомерно получилите държавна помощ бенефициенти тази помощ да бъде събрана, така че да не се осъществява българският данъкоплатец”, подчерта Танева

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев