Цецка Цачева: Не виждаме основа за бъдещо управленско споразумение с БСП

---
13.10.2014 / 16:35

„Към този момент по-скоро не виждаме основа за бъдещото управленско споразумение с БСП, освен ако не получим преосмислени по друг начин тезите, които те поддържаха по категоричен начин“. Това заяви бившият председател на Народното събрание и член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ Цецка Цачева след проведените разговори с представители на „БСП- лява България“ във връзка с консултациите за съставяне на правителство.

Цачева уточни, че разговорът с БСП е преминал диалогично, докато не се е стигнало до обсъждане на 12-те червени линии и начина, по който те са били формулирани. Цачева поясни, че за нея е необяснима настойчивостта на колегите й от БСП по тях.

„Не сме имали за цел подписване на споразумение с „БСП -лява България” днес. То трябва да бъде с ясно разписана концепция за политическата формула, но за този етап на разговори не е стояло като въпрос”, добави Цачева. По думите й за първи път в новата политическа историята на България партията, спечелила изборите – ГЕРБ, предлага на всички останали парламентарно представени партии кръг консултации, с ясното съзнание за отговорността, която носи за съставяне на правителство.

„За нас това правителство има своя политическа формула – за нас устойчивото парламентарно мнозинство е гаранция за стабилност на това управление и в този ред на мисли изложихме пред колегите позициите си. Повече от четири часа в режим на взаимно поставяне на приоритети, с цялата отговорност, съзнавайки, че я носим пред гражданите, двете политически сили се опитахме да установим общност в някои от приоритетите ни и категорично да заявим позиции, по които няма постигнато съгласие”, каза още Цачева. Тя беше категорична, че кабинетът не трябва да бъде с ограничение във времето. „Изборите и българските граждани са се доверили на избраните от тях народни представители за мандат и не можем ние да определяме този мандат във времеви отрязък. Несъстоятелно е да се поставят срокове още повече, че важните реформи едва ли биха могли да се реализират за кратко време“, обясни Цачева.

„Различията ни остават и преценяваме като трудно осъществима възможността да продължим разговорите напред, освен ако не получим от БСП отстъп от разделителните им червени линии“, допълни и Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. „Получихме разбиране да има стабилен парламент. Получихме разбиране и за формулата за политически кабинет на споделената политическа отговорност. Това е нашето изискване за следващия кабинет“, посочи още Бъчварова и допълни, че третото изискване е подписване на коалиционни споразумения с ясно разпределение на функциите, които всяка партия ще поеме. Бъчварова посочи, че трябва да се даде ясна оценка на кабинета „Орешарски“– какви са били грешките и пропуските им, за да се осигури по-добро развитие напред. „Резултатите от дейността на правителството „Орешарски“ са връщане на България назад. Тези проблеми трябва да ги решим сега", посочи Бъчварова.

По думите на Менда Стоянова от преговорния екип на ПП ГЕРБ по 4 от основните приоритети, има основно съвпадение с БСП. „Това са евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите по международните договори, поети от нашата страна, подобряване на бизнес средата и насърчаване влизането в Европейски банков съюз, единен европейски енергиен съюз, възстановяване на доверието на ЕК към България“, допълни Стоянова. Според нея за други 8 приоритета не се е стигнало до съгласие в рамките на разговорите. „Имаме различия по сектор „Енергетика”, които се изразяват в цената на тока и АЕЦ „Белене”. Цената на тока – следва да се определя на базата на икономически показатели и данни и ДКЕВР, като съставът на комисията трябва да бъде избран с 2/3 от Народното събрание”, поясни Стоянова и добави, че едновременно с това е необходим пакет от мерки за подпомагане на енергийно бедните семейства.

Стоянова отчете и сериозните различия за сектор „Сигурност” по отношение на промените и структурите, дейностите и правомощията на ДАНС и ГДБОП както и, че ГЕРБ настоява да има разделение в техните функции и преминаването в МВР. „Различия има и в начина, по който да се осигури реформата в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа. Отчитаме необходимостта да има социален елемент – българските граждани да бъдат подпомагани, за да могат да поемат тежестите на икономическата криза и състояние”, подчерта Менда Стоянова.

„Различията са повече. Това е нормално. Ние сме две партии от различните политически пространства. Надяваме се, че нашите избиратели са гласували за нашите приоритети и носейки отговорността за бъдещо управление, трябва да го осъществяваме на база нашата програма”, посочи още Стоянова. Тя отбеляза, че се е стигнало до принципно съгласие, но с различия в конкретиката по темите за КТБ и инфраструктурните проекти. „БСП подкрепя продължаване на проектите, но имаме различие в приоритетните обекти, които трябва да бъдат реализирани. Ние също сме извели като приоритет максимално бързото възстановяване на КТБ, но в интерес на целия български народ е да имаме вярно решение за КТБ”, подчерта Менда Стоянова и заяви, че ГЕРБ настоява БНБ да назначи международен консултант, който на база данните и фактите в КТБ да предложи начини, по които банката да излезе от ситуацията.

В отговор на журналистически въпрос г-жа Цачева припомни, че ГЕРБ категорично е подкрепяла предложението на президента за произвеждане национален референдум, на който българските граждани да дадат отговор на три въпроса – смесена избирателна система, задължително гласуване и дистанционно електронно гласуване.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев