Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП: Солидарността е в основата на по-ефективното управление на миграцията

---
19.11.2014 / 14:34

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП Мария Габриел и председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер откриха конференция „Миграция, Европа и икономическата криза – ролята на Църквата и ангажимента на ЕС”. Форумът се организирана от Групата на ЕНП в контекста на предстоящото посещение на папа Франциск в Европейския парламент в Страсбург. Целта на форума е да повиши информираността на обществото по проблемите на бедността, социалното изключване и хуманитарните кризи. Църквите играят важна роля, допълвайки работата на правителствата, институциите на ЕС и неправителствените организации, включително на местно ниво. Експерти, запознати с ангажимента на църквите и църковните общности, представиха пред участниците във форума предизвикателствата в тези области.

 

Българският евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел направи въведението в конференцията и председателства втория дискусионен панел. На първо място тя наблегна на нуждата от всеобхватен, глобален и съгласуван подход към миграцията и създаването на истинска общоевропейска миграционна политика. „Миграционната политика няма да разреши всички демографски предизвикателства, както и икономическата криза, но по-ефективното управление на миграционните потоци ще има положителен ефект. Необходимо е тясно сътрудничество със страните на произход и транзитните страни за справяне с негативните ефекти от незаконната миграция, като се търси по-равномерно разпределение на отговорностите на страните-членки”, подчерта зам.-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието.

 

Манфред Вебер подчерта важността на идеите на църквата за отговор на предизвикателствата по отношение на миграцията и бедността.

 

Генералният секретар на „Каритас” сподели за усилията на организацията в района на Лампедуза, а представител на координатора на ЕС за борба с трафика на хора информира за действията на ниво ЕС за справяне с този феномен. Апостолическият нунций към ЕС монсеньор Ален Лебопен посочи, че ценностите, които са в основата на европейския социален модел се градят на любовта към ближния, на желанието да служиш, а не да ти служат, на търсенето на общото благо.

 

На финала на конференцията Мария Габриел от ГЕРБ подчерта приноса на организациите, работещи по въпросите на миграцията, които чрез практически опит на терен подпомагат действията по отношение на мигрантите и търсещите убежище. „Солидарността и зачитането на човешкото достойнство са сред основните ценности на ЕНП. Нужно е на всички нива да поставяме солидарността в сърцето на миграцията, да отчитаме най-добрите практики и кои аспекти могат да бъдат подобрени. Заедно можем да действаме по-добре и да бъдем една Европа на плурализма и взаимното уважение”, коментира още Мария Габриел.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев