Министър Павлова: Собствениците на ведомствени апартаменти трябва да дадат съгласие за участие в безплатната програма за саниране

---
31.01.2015 / 22:12

Банките, които притежават апартаменти в сгради, собствениците на които желаят да се включат в Националната програма за енергийна ефективност, също трябва да дадат съгласие за включване в проекта. Това са отнася и за ведомствени апартаменти на МВР, на Министерство на отбраната или на друга институция. В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места. Разяснението беше направено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с жителите на Сливен. В града в част от панелните сгради, които попадат в обхвата на безплатната програма за саниране, са ведомствени. Ако търговски дружества също притежават апартаменти, е необходимо да подадат декларации за обема на други вид държавна помощ, които надвишава 396 000 лева, ще трябва да си покрият мерките за енергийна ефективност, посочи министърът. При обявяването на обществените поръчки общините ще имат възможност да избират начина на обявяването им. Единият е обществената поръчка да бъде разписана с обособени позиции, като една фирма може да кандидатства само за една позиция. Вторият вариант е за всяка сграда да се обявява самостоятелна поръчка, стана ясно на срещата. По този начини ще се даде възможност на много и по-малки фирми да се включат в процеса по изпълнение на мерките от програмата, обясни министър Павлова. Когато Сдружението на собствениците не могат да открият притежател на апартамент, за да вземат съгласието му за участие в проекта, могат да се обърнат за информация и помощ съм кметовете. Местните власти имат информация за собствеността на апартаментите. Вече голяма част от кметовете са съгласни да предоставят такава информация.

 

Областните управители ще бъдат гаранти по места от името на държавата и също ще подписват договорите, с които ще се гарантира прилагането и изпълнението на мерките от Националната програмата за Енергийна ефективност, посочи Павлова. Голямата отговорност е в ръцете на кметовете, които трябва да организират стъпките в реализацията на мерките от безплатната програма. С подписването на договорите Сдруженията на собствениците упълномощават кметовете от тяхно име да изберат одиторските компании, които ще извършат техническото и енергийното обследване, ще изберат проектантите и фирмите, които ще извършват строително-ремонтните дейности по сградите, обясни регионалният министър. Изборът на изпълнителите ще става чрез публични търгове и всяка малка фирма, която отговаря на изискванията, ще може да кандидатства, поясни строителният министър.

Министър Лиляна Павлова уточни, че МРРБ както и до момента ще има единствено методическа и координираща роля.

За да се облекчи създаването на Сдруженията на собствениците и за да се избегнат излишни административни спънки, за целите на проекта ще е достатъчно само един от собствениците на имота да попълни декларация за съгласие за участие в програмата.

Сдруженията нямат право да отнемат или да се разпореждат с ничия собственост, каквито слухове умишлено се пускат. Задълженията на физическите лица за ток, вода, парно и пр. не се прехвърлят в Сдружението и то няма как да бъде задължено да ги погасява, подчерта регионалният министър.

Всяка сграда, която е допусната и отговаря на изискванията на програмата, подлежи на конструктивно и техническо обследване. Ако този одит препоръча изпълнението на мерки за нейното укрепване, то те трябва да бъдат изпълнени. След което сградата получава безплатно технически паспорт.

 

Възстановителните дейности по конструктивното укрепване на сградата ще бъдат за сметка на държавата, ако техническият одит е препоръчал прилагането им.

Следва енергийният одит на сградата, който предписва какви точно мерки трябва да се приложат. Те са различни за всяка сграда и не може автоматично да се прилагат на друга сграда, посочи Павлова. Проектантът на предписаните мерки за енергийна ефективност трябва да предпише как точно ще изглежда сградата, за да има обща и красива визия на сградата.

Държавата ще поеме разходите по премахването на външна изолация в случаите, когато тя не отговаря като материал на предписания от енергийния одит. А в случаите когато тя отговаря на изискванията, но е недостатъчна дебелината й, то тя ще бъде надградена за сметка на държавата.

Сградата, която кандидатства за саниране за целите на програмата трябва да кандидатства като цял обект, а не като отделна блок-секции или като отделни входове, посочи министър Павлова. Законът дава възможност обаче всяка блок-секция да има свое сдружение, но независимо колко са блок-секциите и сдруженията в тях, за финансиране по програмата трябва да кандидатстват като едно цяло.

Топлоизолацията на сградата предвижда ремонт на покрива и на подпокривните пространства, на партерните етажи, на стълбищните клетки и пр.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев