Мария Белова, ГЕРБ: Промените в Закона за собствеността на земеделските земи означават по-ясни правила

Мария Белова
05.02.2015 / 11:40

Има единомислие с МЗХ и земеделските браншови организации по отношение Закона за изменение и допълнение на закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Мария Белова. Според нея, промените означават навлизане в новия програмен период с много по-ясни правила.

 

Основната промяна касае разпореждането и отдаването под наем и аренда на пасища, мери и ливади от общински и държавен поземлен фонд. „Тези имоти ще бъдат отдавани приоритетно на животновъдите с цел подпомагане на сектор селско стопанство, който е един от най-уязвимите и има крайна необходимост от допълнителна държавна помощ. Тази промяна в закона може да се счита като сериозна държавна помощ”, каза Мария Белова.

Отдаването ще бъде без търг от страна на животновъдите, на база пропорционално разпределение, по брой животни и по методика земеделското министерство. След предоставене на небходимите площи, имоти ще бъдат предоставени чрез търг на заинтересовани лица. Основна цел на промяната е обезпечаване с необходимите площи за пасищни животни, допълни Белова.

 

Сред другите промени, които предлага законопроектът, са редът, в който ще се сключват комасационните споразумения и отдаването на полските пътища, собственост на общините. „Към момента практиката показва, че пътищата са общинска собственост, но за тях ползвателите не заплащат дължимия наем, а се възползват от получаването на европейски средства. С промяната на закона тази практика ще бъде преустановена. Те ще бъдат задължени да сключват договори за наем. Това е много важно, тъй като разполагам с информация , че тези полски пътища са с обща площ 1 750 00 декара за страната. Ако приемем, че дори и половината от тях са полски пътища в самите масиви на обработка, се касае за много голяма сума, която би могла да бъде сериозен приход в общините” поясни депутатът.

Следващата седмица законопроектът ще се разгледа на второ четене в парламента.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев