Народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова: Редно е да има законодателни промени по отношение на непълнолетните родилки

---
04.02.2015 / 11:31

Не са малко случаите, в които все повече непълнолетни майки раждат деца в България. Поради тази причина е редно да има законодателни промени в тази посока. Това каза заяви заместник- председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова. По думите й, мерките може би те трябва да бъдат насочени към спиране на помощите на родителите на непълнолетни майки.

 

„Трябва да се мисли и в друга посока - по преценка на социалния работник, когато майката не полага грижи за детето и помощите не се използват целесъобразно, те да се дават във вид на натура. Например - да се купуват дрехи, памперси и др. Ако майката остави детето в институция до навършване на 2-годишната му възраст, то тя трябва да върне всички помощи, получени от раждането до момента на изоставянето. Това е идея и се подготвят промени в тази посока от социалното министерство“, коментира Ангелова.

 

Според нея трябва да се предприемат промени и заради зачестилите сигнали за злоупотреби. Светлана Ангелова обясни, че за 2014 година 7207 майки - студентки са се възползвали от правото да получат еднократна помощ в размер на близо 3000 лева. „Ще има промяна и в условията за получаване на еднократна помощ за майки – студентки. Тя ще се отпуска на части, например след завършването на два поредни семестъра. Целта е да се спрат злоупотребите с това право и помощта да се получава по предназначение“, категорична бе Ангелова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев