Галя Захариева, ГЕРБ: При приобщаващото образование средата се приспособява към детето.

Галя Захариева
05.02.2015 / 15:17

Регламентирането на приобщаващото образование е една от най-сериозните промени, която предлага Законопроектът за предучилищното и училищно образование, внесен от ГЕРБ, заяви от трибуната на парламента народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Комисията по образование Галя Захариева. Това стана по време на дебатите по законопроекта, който беше приет на първо четене.

Приобщаващото образование се стреми да премахне формите на сегрегация, да обхване уязвимите и изолирани деца и да насърчи участието на всички деца в образователния процес. То се основава на разбирането, че училището и образователната система трябва да се променят, за да отговорят на индивидуалните нужди на всички учащи със или без специални образователни потребности.

Захариева посочи, че при интегрираното образование има приспособяване на детето към средата, докато при приобщаващото образование - средата се приспособява към детето.

„Приобщаването предполага съществена промяна в начина на функциониране на училището с цел приспособяване за посрещане на потребностите на детето с увреждания. Това изисква промени в нагласите и мисленето. Приобщаването изисква реформи в обхвата и типа на услуги, които подпомагат образованието, в обучението на учителите. Родителите трябва да се ангажират повече, а отношението на учителите към приобщаването трябва да се промени.”, заяви Галя Захариева.

 

Въпреки, че приобщаването на деца със специални образователни потребности в общообразователното училище е започнало през 2002 г., все още усещането на част от родителите е, че истинското приемане на децата им в общността на училището и най-вече от техните връстници не се е случило, допълни тя.

 

За постигане на целите вносителите на законопроекта са заложили промяна по отношение на помощните училища. Законопроектът предвижда трансформирането на тези училища в центрове за подкрепа за личностно развитие в срок до 5 години.

Предлага се още подкрепата на децата със специални образователни потребности да се извършва на различни нива. Първото и най-важно ниво ще се случва в детската градина и училището. Тези градини и училища, в които има деца със специални образователни потребности, ще получават финансирането за тях и с тези средства ще могат да назначат ресурсни учители, психолози и логопеди. Второто ниво на подкрепа е осигуряването на възможност общините да открият центрове за подкрепа за личностно развитие.

Между първо и второ четене ще се предложи промяна по отношение на трансформацията на настоящите ресурсни центрове, като по този начин ще се осигури трето ниво на подкрепа. Те ще се запазят като държавно специализирано звено към министъра на образованието, като се разкриват с ново название съобразно новите функции - Регионални центрове за приобщаващо образование. Ще извършват дейностите по оценка, насочване, наблюдение, методическа подкрепа и водене на случаите на деца и ученици със специални образователни потребности в съответната административна област. Към регионалните центрове ще функционира мултидисциплинарен екип от специалисти, като броят им ще е съобразно потребностите на децата и учениците в региона.

 

В законопроекта се предвижда създаване на т.нар. „обединено” училище за обучение от 1 до 10 клас. Ще бъде въведен и статут на училище с национално значение, както и обществен съвет. В законопроекта се предвижда и въвеждане на дуалния модел на обучение – учениците от 9 до 12 клас да имат възможност да осъществяват професионално обучение.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев