ГЕРБ-Сливен: Общинското ръководство ще остави големи задължения на следващото управление

---
12.02.2015 / 13:23

”Този общински съвет и това общинско ръководство ще оставят задължения на следващото управление и то много големи задължения. Те са двойно и тройно по-големи, тъй като продължава практиката да се сключват договори без да са обезпечени финансово. С тази политика и тези бюджети, които приемаме, вместо да се случват добри неща в града, се нареждаме на едно от последните места. Този бюджет бихме могли да го наречем „стабилно на дъното”, заяви по време на дебатите по Бюджет 2015 г. общинският съветник от групата на ГЕРБ Васил Йовчев.

 

Той подчерта, че 2015 година е последна от този мандат и се очаква да се изпълнят поетите предизборни обещания. Тази година е и първа от новия програмен период. Според Йовчев, в бюджета, предложен от кмета, няма отговори по отношение на нови проекти, какви проекти са направени и какви договори са сключени.

„Отново има надута приходна част, за да се харчат повече пари. Продължава практиката от Капиталовата програма да се прехвърлят разходи в текущи и обратно”, допълни Васил Йовчев. По думите му, сегашното общинско ръководство работи по проекти, направени по време на мандата на ГЕРБ и има други заложени, които не се изпълняват.

Групата на ГЕРБ не подкрепи бюджета, но той беше приет с 23 гласа „за”.

По отношение на предложението за създаване на общинско предприятие за озеленяване, председателят на Групата на ГЕРБ Димитър Митев заяви, че такова предприятие е необходимо заради смущаващите обстоятелства около озеленяването и сключения договор с фирма от Бургас за 9 милиона лева за срок от пет години. Според него, общината би се справила по-добре с тази дейност за много по-малко средства, вместо външна фирма.

Той припомни, че през 2014 г. са проведени три обществени поръчки за озеленяване. Първата е през януари, втората – през март, която е прекратена, защото Комисията за защита на конкуренцията е открила много нарушения в подготовката и провеждането на процедурата и не могат да се изменят, без това да влияе на условията. През май отново е обявена обществена поръчка и тогава е трябвало да бъдат отворени офертите, но до момента няма избран изпълнител. „През това време обаче е сключен договор за озеленяване с бургаска фирма, която явно е удобна на кмета. Създаването на предприятие за озеленяване ще бъде в полза на сливенските граждани и изключително неудобно за кмета Кольо Милев”, каза Димитър Митев.

По време на дебатите бе направено предложение, според което дейност „озеленяване” да бъде прехвърлено на „Общински пазари” и то бе прието от Общинския съвет.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев