ГЕРБ входира предложение за тримесечно спиране на износа и изпращането на необработена дървесина

---
12.02.2015 / 13:20

Входирахме предложение за тримесечно спиране на износа и изпращането на необработена дървесина. Това каза на брифинг в парламента Цвета Караянчева от ПГ на ПП ГЕРБ. „Износът може да се спре към трети страни извън ЕС. Забраняваме и изпращането на необработена дървесина, което ще рече, че забраняваме изпращането в страните в ЕС. Обхващаме цялата гама от необработена дървесина, като сме я упоменали по кодове. Ще направим съответните законодателни промени, които ще доведат до положителни промени за намаляване на незаконната сеч“, заяви Караянчева.

Цвета Караянчева обясни, че когато се изнесе дървесина в страна от ЕС, може от там да се пренесе в друга, която не е страната-членка, каквато е Турция. „Ще направим промени в Закона за горите. В тези нормативни документи, които са в Закона за горите има възможност да се прецизира Законът за сечищата. Има възможност, когато си собственик примерно на 5 хектара гора да я изсечеш до голо. Точно в тази посока ние ще работим и ще ограничим тази сеч. Това е насочено единствено и само, за да покажем добрата воля, която ние имаме като законодатели и в изпълнение програмата на правителството на ПП ГЕРБ“, каза още Караянчева.

Тя посочи, че за тези три месеца, трябва да се направят и правила за стимулиране на нашите истински производители. „Това мисля, че е дълго чакана стъпка за българските граждани и промяната в тези закони ще даде възможност да опазим българската гора, която е голямо богатство“, подчерта Цвета Караянчева.

Народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов заяви, че се надява ефектът да бъде усетен мигновено още след приемането на временната забрана. Според него, когато няма търсене на дървесина, това автоматически би трябвало да означава, че ще намалее и сечта. „Докато имаме тези три месеца, в които трябва да променим законодателството, така че да ограничим максимално това природно богатство, точно в тези три месеца ще намалее изсичането на дърветата, тъй като няма да има пазар. Вътрешният пазар е много по-малък отколкото този, който е насочен за износ, което би довело до намаляване на цената на дървесината на местния пазар, тъй като производството към момента, което е за износ е по-високо от това което е за местния пазар“, обясни Михов. Той посочи, че това е една от причините, която е посочена във връзка с всичките бедствия и наводнения, които се състояха тази и миналата година в България. „С тази стъпка предотвратяваме точно тези мероприятия по изсичането, които водят след себе си такива бедствия. Който иска да сече, трябва да залесява предварително, а не в последствие, както е записано в момента в закона“, допълни Михов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев