Сътрудничеството между България и Турция в областта на селското стопанство се засилва

---
26.02.2015 / 14:36

Сътрудничеството между България и Турция в областта на селското стопанство да се засили чрез създаването на работна група, която ще започне работа в средата на месец март тази година. За това се договориха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на храните, земеделието и животновъдството Мехмет Екер. Министър Танева е на посещение в град Анкара, Турция по покана на своя колега. На срещата присъстваха народният представител проф. Иван Станков и зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

 

По време на срещата двамата министри обсъдиха възможността да бъде възстановен износът от България към Турция на едър рогат добитък и дребни преживни животни. „За нас е важно пазарът отново да бъде отворен и да премахнем пречките, които затрудняват стокообмена между двете страни. Животните са ни здрави и секторът е с много добри възможности за развитие с оглед на финансовото подпомагане, което той може да получи чрез мерките от новата Програма за развитите на селските райони“, изтъкна Десислава Танева и подчерта, че сектор „Животновъдство“ е приоритет в политиката на Министерството. От своя страна Мехмет Екер заяви, че сътрудничеството в областта на селското стопанство ще повлияе положително върху развитието на отрасъл „Земеделие“ и в двете страни. По думите му, срещата на работната група ще създаде условия да бъдат решавани проблемите. По време на срещата турската страна постави въпроса със затрудненията при износа и високите такси на транзита на пресни плодове и зеленчуци през България за страните от Европейския съюз.

 

В рамките на посещението си министър Десислава Танева присъства на конференция на тема „Въвеждане в експлоатация на земеделски мониторинг и информационна система“. Представената система съдържа информация за всички 5 млн. земеделски производители на територията на Турция.

Новини

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев