Галя Захариева: Ако повече учители участват в създаването на учебници, няма да има грешки и странни текстове

Галя Захариева
10.03.2015 / 14:16

Законопроектът за училищното и предучилищното образование предвижда по-голяма автономия на училищата, каза в интервю за Канал 6 народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по образование Галя Захариева. Според нея, свободата и автономността на учебните заведения са много важни и затова са включени в законопроекта като сериозна промяна. Учителите ще имат право да избират сами учебната си програма, съобразявайки се с учебното съдържание. Те ще имат възможност да определят начина, по който ще преподават, съобразно спецификата на училището и потенциала на децата. Предлага се и възможност за по-голям брой учебници, които учителите сами да избират, стремейки се да направят най-добрия подбор.

„Смятам, че това ще амбицира издателите да привличат подготвени хора и работещи учители за изработването на учебниците. Ако повече колеги участват в този процес, ще бъдем свидетели на по-малко или незначителни грешки и странни текстове в учебниците. Учителите най-добре знаят как да се предадат знанията на децата”, каза Захариева.

По думите й, няма по-обсъждан законопроект от този и по време на срещите, които се провеждат за представянето му, се търси консенсус и се имат предвид предложенията на учителската гилдия.

 

Галя Захариева изрази задоволство от проведената в Белград конференция на жените-парламентаристки от 12 държави, на която се подписа Меморандум за разбирателство по отношение преодоляване на проблемите, свързани с неравнопоставеността между половете.

 

„Няма да скрия задоволство, че нашият доклад се различаваше от останалите и бе в наш плюс. При нас също има случаи на дискриминация, но са предприети много мерки за отстраняването им. У нас има достатъчно организации, които защитават правата на жените и жените все по-активно участват в социално-политическия живот. В парламентарната група на ГЕРБ жените са най-много, имаме много успешни министри-жени, кметове и общински съветници. Жените сме полезни с интуицията си, организирани и инициативни сме. Трябва да се гледа хората колко са успешни, знаещи и можещи, а не да се съди за тях по пола”, допълни Захариева.

 

Тя се противопоставя категорично срещу домашното насилие и смята, че цялото общество трябва да се бори срещу този проблем. Друг важен аспект е предприемането на мерки срещу явлението „деца раждат деца”, за което трябва да работят всички институции.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев