Бойко Борисов: Имуществото на КТБ се разграбва, трябват промени в закона

Бойко Борисов
11.03.2015 / 16:05

Имуществото на Корпоративна търговска банка (КТБ) се разграбва, трябват още промени в закона. Днес ще предложим служебен синдик. Това заяви министър-председателят и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна. „Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва”, заяви премиерът и обясни как второинстанционното производство на делото срещу отнемането на лиценза на банката не може да стартира. Според него най-бързото решаване на този въпрос, гарантира, че ще се върнат парите.

„Наложителни са спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, необходимо е да се обмисли по предложение на Фонда, съдът да назначи временен синдик. Това ще представлява допълнителна мярка. Подобна възможност съществува в процедурата по търговската несъстоятелност“, посочи Бойко Борисов. По думите му, друг важен проблем е създаване на гаранции за бързина на процеса. „Ние предлагаме и промени в Закона за банковата несъстоятелност. Надявам се бързо, колкото е възможно, в рамките на седмица да се направи”, заяви той.

Борисов обясни, че очаква поне 1.5 млрд.лв. да се върнат, от това, което България е дала като държава. „Много съм притеснен. Затова разговарях с Миков, ако може да направите писмо до Висшия съдебен съвет от името на парламента и Радан Кънев и да ги запознаем, че когато става въпрос за над 3.5 млрд.лв., падането на едни съдебни решения означава квесторите и останалите да разпродадат имуществото и нямаме други възможности да отреагираме”, каза Бойко Борисов по отношение на това,че все още няма решение на Висшия административен съд за КТБ.

Министър-председателят посочи още, че е разтревожен от това, което се случва в парламента. „Тревогата ми е основателна и надявам се да не съм лош пророк, но ако с наближаването на местните избори изказванията са в тази насока, няма да се разминем от етнически конфликт“, категоричен бе Борисов. Той обясни, че са му правени хиляди проверки във Възродителния процес. „Правейки политика с тази мъка, която беше причинена, си играете с огъня. Преди малко, когато ДПС излязоха зададох един въпрос: дали е по-добре да стоят тук или да са на друго място и оттам да си говорят”, заяви премиерът.

Борисов разказа, че е бил в Дулово три месеца в периода на Възродителния процес. „Не се страхувам и затова в нашата партия има много български мюсюлмани, ние сме конкурентни на ДПС. Знам колко е удобно да ни се пришие ДПС. Първо, не е честно към тях, защото не е честно. Молбата ни е, не минавайте границата, познавам този етнос. Години наред, както тук се възхвалява ръководството, долу това население, което е мирно, почувства ли се застрашено, тогава само към мен ще сочат. Полагам огромни усилия, за да има реформи в МВР, нали не си мислите, тази парламентарна група, която човек по човек лично съм одобрил, предложил, може да го направи без мен или въпреки, или реформаторите могат да направят реформа? Г-н Местан, тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, няма да бъде в управлението, да оставя да се наредят 50 000 души и от джамия да ми говорите”, категоричен бе Бойко Борисов.

По думите на премиера, Румяна Бъчварова сама си е избрала да има приемственост в МВР. „Днес ще има нов главен секретар, до другата седмица - нов началник на ДАНС“, подчерта Борисов. Той се обърна към Веселин Вучков и го попита кога не му е отговарял на обажданията и не е отивал в МВР. Борисов разказа, че е уверявал Вучков, че Владимир Писанчев ще подаде оставка като председател на ДАНС. „Какво ти казах за Писанчев – ще си даде оставката, но когато се докаже, че няма вина за „Червеи”. Добре, изчакваме проверката за КТБ и прокуратурата за „Червеи“ - дотогава ще работим”, обясни премиерът. Той подчерта, че ако главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са били сменени, е щяло да минат четири месеца, докато се приемат промените в Закона за МВР и тогава службите е нямало да работят.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев