Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Необходима е Европейска стратегия за борба с корупцията

Емил Радев
12.03.2015 / 15:19

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за създаване на Европейска стратегия за борба с корупцията, която да обхваща и измамите с европейски средства. Това стана по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент, обсъждащ Годишния доклад за 2013 г. относно защитата на финансовите интереси на ЕС – Борба срещу измамите.

Емил Радев отбеляза, че Годишният доклад е важен компонент от борбата с корупцията и злоупотребата с европейски средства на европейско ниво и като такъв е част от пакета доклади и законодателни предложения от последните години, сред които са предложението за създаване на Европейската прокуратура и Директивата за измамите с европейски средства. "Всички тези предложения и анализи обаче няма да доведат до ефективна борба с корупцията и измамите, ако не са подплатени с конкретни мерки на европейско ниво и в държавите-членки", допълни евродепутатът.

Поради тази причина Емил Радев от ГЕРБ призова за Европейска стратегия за борба с корупцията, която да зададе рамка на взаимодействие между различните инструменти и политики, прилагани на европейско и национално ниво, и да очертае насоки за това как държавите-членки и европейските институции ще се борят с тези престъпни дейности. "Вярвам, че стратегията ще позволи да се придобие ясна картина и за състоянието на борбата с корупцията и злоупотребите с европейски средства в целия ЕС, което пък от своя страна ще премахне неоправдания фокус върху България и ще покаже, че и в другите страни има същите проблеми", заяви в заключение българският евродепутат.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев