Министър Десислава Танева участва в разяснителната кампания за директните плащания в Сливен

---
21.03.2015 / 13:47

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева участва в информационната кампания за директните плащания в Сливен. Пред журналисти тя заяви, че кампанията е започнала от понеделник. Екипи на МЗХ ще посетят всеки от областните центрове и някои, типично земеделски, общински центрове. "Досега сме направили срещи в 6 областни и два общински центъра. До Великден трябва да приключим разяснителната кампания. Както знаете, за първа година директните плащания са с различна структура, с нови схеми. Издали сме съответните наръчници. Приехме и нова нормативна уредба, която урежда прилагането им. Интересът към срещите е голям. До вчера сме се срещнали с над 1 400 земеделски производители", каза Танева.

 

На въпроси за контрола над незаконната сеч тя заяви: "Знаете, че от 10 март с моя заповед е наложен тримесечен мораториум върху износа до приемане на законови промени за повишаване контрола върху сечта. Едно от първите решения, които взехме, бе пакет от 9 мерки за контрол върху горите. Мораториумът е част от решението. По последни данни за миналата година, износът обхваща 16 на сто от целия добив. Без да се приложат мерки, които регламентират начина на ползване на горските територии, мораториумът няма да реши проблема. Най-важни са електронизацията, контролът, намаленият интензитет на ползване на горските територии. Тези мерки трябва да се въведат до есента, тъй като горските стопанства са много. Всичко това би намалило и злоупотребите"

 

Министър Танева коментира и провалените от наводненията площи:

"С пропадналите от дъждовете в края на 2014 г. площи сме приключили. Малко над 207 хил. дка са с протоколи за установени напълно пропаднали площи. Предстои решение за обезщетяването им. Колкото до сегашната ситуация - експертни комисии работят постоянно и в момента, в който времето позволи, те са готови да отидат на огледи. Процедурата е абсолютно същата", каза още Танева. И още:

 

"Искам още нещо да отбележа. Вярно, е че ние прилагаме тази държавна помощ за обезщетение. Но истината е, че трябва да приучим стопаните да се застраховат. Аз съм противник на задължителното застраховане, тъй като живеем в условията на свободен пазар. Но трябва да възпитаваме манталитет за застраховане, тъй като рисковете стават все по-големи. Това е двустранен процес, но той ще донесе по-големи обезщетения на стопаните".

 

Нотификацията за преотстъпване на корпоративен данък за земеделските производители е потвърдена, съобщи още в Сливен министърът на земеделието храните. През изминалата седмица в НС са гласувани промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и всички земеделски производители могат да приключат 2014 година, съгласно тази нотифицирана помощ, добави Танева. Помощта се предоставя под формата на данъчно облекчение за юридически лица и еднолични търговци, регистрирани като земеделски производители. Преотстъпва се до 60% от данък върху печалбата от земеделски дейности срещу задължението за инвестиране на преотстъпения данък.

 

 

 

Срещата със земеделските производители в Сливен се проведе в зала "Зора" при голям интерес. Присъстваха над 400 души, сред които народните представители от ГЕРБ-Сливен Мария Белова и Галя Захариева, общинският председател на ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов, общински съветници, представители на институции, чиято дейност е свързана със сектор "Земеделие", земеделци и граждани.

Кампанията, в която участват и експерти на министерството, има за цел да запознае земеделските производители с начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане.

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев