Делян Добрев: Газът в съвременния свят е един от най-важните енергийни ресурси

---
24.03.2015 / 13:34

Ако трябва да опишем с две думи българската енергетика - тя е зависима и неефективна. Toва каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика и народен представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев пред студентите от Технически университет-Сливен, където изнесе лекция по темата. „Защо зависима – защото сме бедни на енергийни ресурси. Надяваме се това да се промени. Да намерим там, където не сме търсили - говоря за газа, който в съвременния свят е един от най-важните енергийни ресурси“, подчерта Добрев.

 

Председателят на енергийната комисия припомни, че през 2012 г. е проведен международен конкурс за компании, които да търсят и проучват в блока „Хан Аспарух“. По думите му, данните от сеизмиките са много обнадеждаващи, но не може да се говори за количества и да се каже дали има или няма газ, докато не бъдат направени проучвателни сондажи. „Нашите надежди да открием значителни количества газ се подхранват и от това, че румънското Черно море се проучва в последните 20 години. Само на 15 километра от границата на българския блок „Хан Аспарух“, в блок „Нептун“, румънците откриха 84 милиарда кубика газ само с един сондаж. Предвид консумацията на България това означава, че само се един такъв сондаж ще задоволим потреблението на страната за 30 години“, обясни Делян Добрев. Той бе категоричен, че ползите са не само за енергетиката, но и за икономиката. Според него този газ ще е с 35 процента по-евтин, защото нямаме такси за пренос.

 

Делян Добрев обясни, че стартират конкурси и за двата блока за добив на газ „Силистар“ и „Терес“. По думите му, вече има заявен интерес от няколко от световните компании в сферата на проучването и търсенето. „Надявам се тези два конкурса да бъдат много успешни и ние да започнем проучванията още през тази година", обясни Добрев.

 

По отношение на българската енергетика, Добрев обясни, че неефективността започва от фазата на производството, през преноса, до крайното потребление. „Трябва да се повиши ефективността и по отношение на човешкия фактор в тези дружества. С малки изключения производството е неефективно. Загубите по мрежите са много високи. Най-наболелият въпрос е крайното потребление. По статистика харчим три повече енергия на квадратен метър жилищна площ отколкото в Германия“, посочи Делян Добрев. Председателят на Комисията по енергетика подчерта, че това е основната причина за стартирането на Националната програма за енергийна ефективност. „Програмата се движи добре. Имаме близо 200 договора, сключени с Българската банка за развитие и още около 350 договора между т.нар. Сдружения на собствениците и съответната община, които се разглеждат от ББР за финансиране“, каза още Добрев.

 

На срещата със студентите присъстваха народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова и председателят на МГЕРБ и депутат Георг Георгиев. Лекцията завърши с дискусия.

 

 

 

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев