ГЕРБ-Сливен ще сезира прокуратурата за проведени обществени поръчки заради съмнения за нарушения

---
11.06.2015 / 13:22

Групата общински съветници на ГЕРБ-Сливен ще сезира прокуратурата за проведени от общината обществени поръчки. Това стана ясно днес по време на извънредна сесия на Общинския съвет в Сливен. От трибуната на местния парламент председателят на групата Димитър Митев представи справка, направена от Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки и Профила на купувача на община Сливен.

„Според нас има доказателства за това, че се разделят обществените поръчки, поръчват се през два-три месеца с цел заобикаляне на закона. Поръчките се дават на едни и същи фирми и продължава порочната практика да се забавя умишлено провеждането им с цел продължаване на временните договори с удобни изпълнители. За тези обществени поръчки, за които считаме, че има нарушение, групата ще подготви сигнал до прокуратурата”, каза Митев.

 

Извънредната сесия беше с една единствена точка – приемане на доклад на Временната комисия за установяване и анализ на нередности, свързани с процедури по ЗОП, провеждани от община Сливен. Беше поискано и удължаване срока на работата на комисията до 30 август. С 14 гласа „за”, 11 „против” и 7 „въздържал се” предложението не беше прието. Съветниците от ГЕРБ изразиха удовлетворение, че въпреки резултата от гласуването, жителите на Сливен са научили за порочната практика за провеждане на обществени поръчки и непрозрачното разходване на публични финанси.

 

Комисията е създадена с решение на Общинския съвет от 12 февруари 2015 г. Тя е провела десет заседания, на които са разгледани 20 проведени процедури по ЗОП, включително и публични покани. Комисията е констатирала нарушения и порочни практики в почти всички обществени поръчки – нарушения, свързани с процедурата, самото изпълнение на поръчките и при контрола на качеството на изпълнение, стана ясно на сесията.

Димитър Митев заяви, че нарушенията са фрапиращи и е необходимо прокуратурата, Сметна палата и АДФИ да се самосезират след изнасянето на доклада.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев